Собственик на дискотека има 11 имота, без обявен и лев доход

Нови драстични парадоксални случаи на разминаване между декларираните доходи и имуществото на собственици на дискотеки по Черноморието, оповести в неделя Националната агенция по приходите (НАП)

При течащите ревизии и проверки на 10 фирми със заведения по Черноморието и на техните общо 110 собственици засега е открито несъответствие между оценката на имуществото и официалните доходи на 68 души.

Най-парадоксалните случаи са свързани с това, че 11 собственици на фирми не са получили нито лев доход в последните 5 години, а едно от лицата има на свое име 11 недвижими имота, други трима по 7. Сред собствениците на дискотеки има и човек, който за периода от 2005 до 2009 г. е подал данъчна декларация само веднъж и то за общ годишен доход от 511 лв.(малко над 42 лв. месечно).

Проверка на ведомството е разкрила и 1,6 млн. лв. разлика между имуществото и доходите на собственик на една от популярните черноморски дискотеки. Той има 12 недвижими имота, а официално обявените му доходи за последните години са с над 1,6 млн. лв. по-малко от данъчната оценка на имотите, съобщиха от НАП.

Тъй като пазарните цени на недвижимите имоти са много по-високи от данъчните оценки и предвид това, че в хода на проверката все още не са оценени луксозните превозни средства на лицето, се очаква разликата в имуществото и доходите на съдържателя на дискотеката да се увеличи.

Ревизиите на фирми и граждани, собственици на развлекателни заведения по Черноморието, продължават. Онези физически лица, които не могат да докажат произхода на средствата си, ще бъдат обложени с пълния размер на данъците заедно с лихвите и ще бъдат предадени на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност, посочват от НАП. От агенцията припомнят, че Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество.

През изминалия летен сезон НАП подложи на открито данъчно наблюдение близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието. За малко повече от месец "на светло" излязоха близо 4,5 млн. лв. укрит оборот. След проверките всички фирми без изключение увеличиха месечните си вноски по ДДС в бюджета със средно 50 процента.

"Поели сме ангажимент да доведем докрай тези проверки. Фирмите, собственици на дискотеки, бързо коригираха поведението си, но се оказва, че физическите лица имат огромно имущество и никакви доходи. Струва ми се, че тук освен ревизионни актове, ще има и наказателни производства", коментира по повод течащите проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?