Собственик на "Титан" иска да прави индустриален парк до "Кремиковци"

Собственик на "Титан" иска да прави индустриален парк до "Кремиковци"

Дружество на един от собствениците на вече несъществуващата фирма "Титан АС" Иво Иванов задвижи проект за изграждане на индустриален парк в района на бившия комбинат "Кремиковци". Теренът е от 155 дка и е в зона за далекоперспективно развитие. Общинският съвет одобри в четвъртък устройствен план за имота преди заложената за развитие на района 2025 г.

Планът предвижда изграждането на 31 сгради с височина до 15 метра на терена, който граничи с Буховско шосе. Собственикът на терена ще трябва да направи за своя светка техническата инфраструктура.

Фирмата, собственик на терена, е "Глобал изток запад България". Акционер в дружеството е Иво Димитров Иванов. Иво Иванов и Димитър Борисов притежаваха компанията "Титан АС", която чистеше София, след като през 2009 г. тогавашният кмет Бойко Борисов "изгони Вълка", т.е. прекрати договорите за събиране на боклука с фирмите на Румен Гайтански.

В последствие дружества на Иванов и Борисов продължиха да чистят част от районите в столицата. Техни фирми навлязоха в бизнеса с боклука и в други градове в страната на места в съдружие с компании на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Иво Иванов и Димитър Борисов бяха собственици на футболния ЦСКА. По-късно клубът фалира.

Не е ясно дали компанията "Глобал изток запад България" ще е реалният инвеститор в евентуалния индустриален парк. Цената на терена се вдига при положение, че има устройствен план и план за застрояване.

Според финансовия отчет на "Глобал изток запад България" за 2017 г. тя генерира основно разходи и то за външни услуги. Приходите ѝ са минимални, а такива от оперативната дейност липсват. Дружеството е на загуба от 778 000 лева за миналата година. Предходната година тя е била около 200 000 лева.

В отчета за дейността пише, че през тази година собствениците на дружеството имат намерение да инвестират собствени средства в него, за да покрият загубите. Очаквало се увеличение и на собствените приходи.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?