Собственик на "Труд" и "24 часа" заплашвал прокурор, че ще му прати журналисти

Роман Василев

Съиздателят на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов действително е заплашвал прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП), че ще ги компрометира чрез вестниците си, ако не прекратят разследването срещу него. Това потвърждава потвърждава пред в. "Преса” председателят на СГП Николай Кокинов. По думите му той е отправял заплахи към заместник-градския прокурор Роман Василев.

Павлов се заканвал, че ще прати журналисти да дебнат и компрометират прокурорите по делото, "да ги снимат какво правят, какво ядат, какво обличат", съобщава вестникът в понеделник.

На 11 юни Любомир Павлов бе обвинен за пране на пари и документни измами, както и за използване на невярно удостоверение, а съдружникът му Огнян Донев - за пране на пари. Това стана след като миналата година срещу двамата бе внесен сигнал от съдружника им Христо Грозев, който твърди, че те са придобили дялове от дружеството "Медийна група България" чрез измама.

Повдигането на обвиненията бе предшествано от публикация на скандален запис в "Преса", чиято автентичност не е потвърдена, в който Павлов заявява пред неизвестно лице, че ще използва медиите си като "чадър" срещу правосъдието. Павлов споменава Николай Кокинов, за когото вестниците на медийната група щели да пишат, че е "символ на корупцията". Павлов твърди, че записът е манипулиран и е компромат, поръчан от противникавата медийна групировка заради това, че организирал в Брюксел изслушване за свободата на медиите в България.

Според публикацията в "Преса" презянуари 2012 г. Павлов изненадващо посетил ръководството на СГП и отправил заканите.

"Имаше такъв случай. Всичко е описано и е при главния прокурор",признал Роман Василев пред изданието.

"Докладна за това посещение има при главния прокурор Борис Велчев", потвърдил и градският прокурор Николай Кокинов. Според него обвинителите били изумени от случката и затова Роман Василев уведомил Велчев за оказания натиск върху обвинителите. "Знаем, че Борис Велчев я е дал на всичките си заместници, за да са информирани какво е положението и какъв е този човек", заявили от СГП. Оттогава Велчев е приемал Павлов само в обкръжение на заместниците си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?