Собственикът на АренаБГ освободен, съдебни полицаи блъскаха репортери

Собственикът на интернет сайтът АренаБГ Елиян Гешев бе освободен от ареста от съда в събота. Според съда няма обосновано предположение, че Гешев е извършил престъпленията, в които прокуратурата го обвинява – разпространение на порнографски материали с участие на непълнолетни лица в тях.

Гешев бе арестуван ден по-рано от спецполицаи, а от ГДБОП обявиха, че сайтът му е закрит заради интелектуално пиратство. АренаБГ е най-големият български сайт за разпространение на филми и музика.

Делото в събота бе гледано при закрити врата и при излизането на Гешев, ескортиран от съдебна полиция, се стигна до сблъсък между охранителите и репортерите. В сблъсъка пострадаха журналисти, които в понеделник ще подадат оплакване в полицията и прокуратурата.

В неделя началникът на съдебната полиция главен комисар Станислав Стефанов заяви пред БНР, че при вчерашния сблъсък на журналисти с охраната в Софийския районен съд конвоиращите Елиан Гешев не са извършили нарушение.

Стефанов каза още, че е “възможно да е имало и провокация от страна на журналистите”, а от показаните по някои телевизии репортажи на сблъсъка той самият не е забелязал подчинените му да са “реагирали” срещу репортерите.

Според Стефанов самият Гешев е поискал от съдията да не бъде сниман и да не отговаря на журналистически въпроси, но не отговори защо след като е бил освободен Гешев е бил конвоиран от полиция до изхода на съда.

В четвъртък поддръжници на свободния обмен на информация по интернет ще протестират в столицата срещу акциите на полицията. Те са подали искане до Столичната община за разрешаване на протеста.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?