Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Собственикът на "Градус" в самозащита: Мъжка дружба с премиера, няма плеймейтки, само бизнес

Борисов съдействал на Ангелов пред ветеринарните власти

75 коментара
Иван Ангелов и Станислав Илчовски (в дясно) говорят пред депутатите. Сн. БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов многократно е съдействал на фирма "Градус" за пропускане на доставките им до други страни, например Турция. Това заяви собственикът на компанията Иван Ангелов, който се появи в парламента да опровергае твърденията на агробизнесмена Станислав Илчовски за корупционни отношения с властта. Второто изслушване на Илчовски в комисията за проверка на предишното управление предизвика истински фурор, включително заради откровенията на Ангелов. Той призна, че се познава добре с министър-председателя и често се чуват по телефона, но не видя нищо нередно в близките им контакти. Ангелов обясни, че си говорят по веднъж на 10-15 дни и че е нормално властта да помага на "чистия бизнес". Освен това двамата играят белот заедно, но не всеки уикенд.

Изключително любопитно бе съобщението на Иван Ангелов, че Бойко Борисов е лобирал за продажба на продуктите му в чужбина и гарантирал за ветеринарната сертификация. Освен това тоновете фурми от Дубай, пристигнали у нас при първата вълна на коронавируса като дарение, уредено от бившия депутат Делян Пеевски, не били дарение, а бизнес сделка. Собственикът на "Градус" свидетелства, че той е продал фурмите, които бяха съхранявани в складовете на БЧК и властите накрая обявиха, че ги дарили на Главното мюфтийство.

Светослав Илчовски поддържа твърденията си, че е бил изнудван от Ангелов, който действал от името и с протекцията на премиера. При двете си явявания пред комисията, които ГЕРБ отчаяно се опита да предотврати, едрият зърнопроизводител Илчовски изнесе конкретни твърдения за корупция срещу премиера Бойко Борисов, регионалния министър Петя Аврамова и собствениците на "Градус", които по думите му командват всички животновъдни ферми в България, вноса на месо, износа на слънчоглед, Агенцията по храните, Министерство на земеделието и пр.

Чисто мъжки

"Отношенията ми с премиера са чисто мъжки без нищо сексуално", заяви Ангелов. После обясни, че двамата си говорели за всичко, "за което може да си говорят двама мъже".

Извън чисто мъжките разговори бизнесменът каза, че е искал съдействие от премиера продукцията му да бъде пропусната през границата. Той даде за пример, че наскоро Франция забранила вноса на български плодни яйца, въпреки че стоката имала европейски сертификат. Подобен казус имал и с Турция.

"Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертифиакти отговарят на европейските изисквания", обясни Ангелов.

Аз съм му платил плеймейтка? Каква идиотщина само!

Ангелов също така определи като лъжа твърденията на Илчовски, че той е платил на плейметка 5 хил. лв., за да "обслужи" премиера. Преди това Илчовски заяви, че въпросната плеймейтка била "Мата Хари", която направила снимките от спалнята на Борисов с пачките евро и кюлчетата злато в чекмеджето на нощното му шкафче.

Със смях Ангелов заяви, че тези твърдения са "идиотщина". Според него премиерът можел да си намери и плати за по-хубава и по-скъпа жена.

Агресия

Близо час не можа да започне изслушването на Илчовски в комисията. Представителите на ГЕРБ в нея приложиха всевъзможни процедурни хватки за отлагането му. Стигна се до размяна на реплики, искане на председателката на комисията Мая Манолова квесторите да отстранят от заседанието депутата от ГЕРБ Маноил Манев. Това доведе до нахлуването в залата отново на народни представители на ГЕРБ, които не членуват в комисията.

В един момент цялата парламентарна група на ГЕРБ влезе в залата и настана пълна неразбория и говорене един през друг от страна на различните депутати. В залата периодично се появяваше микрофония, избухваше смях и ръкопляскания. Всеки си вземаше думата през главата на Манолова. В един момент тя поиска съдействие дори от НСО. През това време Манев иронично подмяташе, че депутат не може да бъде изгонен от парламента. Групата на ГЕРБ бе водена от него, Тома Биков и Димитър Главчев. Реплики на висок тон непрекъснато подмяташе и Лъчезар Иванов.

Илчовски успя да се вклини в говорилнята и каза, че фиктивните сделки с "Градус", за които разказа миналия път в парламента, са за 60-70 млн. лв. само за 2017 г. и многократно е бил принуждаван да ги извършва.

След което отново беше прекъснат с чисто махленски подхвърляния от страна на народните представители не само от ГЕРБ.

Насред виковете Манолова отново заплаши народни представители с отстраняване, което предизвика негодуванието напредставителите на ГЕРБ.

Подкупи за милион

От думите на Илчовски стана ясно, че е дал подкупи за близо милион през годините, като намеси в тях името на депутата Димитър Аврамов.

Депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева каза, че така агробизнесменът сам се уличава в наказуеми престъпление и поиска НАП да даде данъчните декларации на Илчовски.

Още в самото начало на заседанието тя поиска промяна на дневния ред и първо да се изслуша регионалният министър Петя Аврамова за хотела подпорна стена на плажа Алепу, но не получи подкрепата на останалите членове на временната комисия.,

"Случва се политически цирк. Ако манипулативно ще се управлява тази комисия и ще се слушат сигнали, които ще са само срещу управлението на ГЕБ, губи се целта на комисията. Ясно е, че няма никакви писмени доказателства, не може тази комисия да се превърне в трибунал и без съд да четем присъди. Най-правилното е всеки един сигнал да се насочи към компетентните органи, а не по всеки от тях да слушаме разкази, чиято достоверност не може да се докаже. Всичко друго е предизборна агитация и не знам как ще продължава тази комисия като свърши парламентът", каза Каназирева.

"Вие за да да направите проверка, най-правилното беше да съставите правителства, да получите достъп до документи и да сезирате органите. Евала, получихте си звездния миг. Поздравявам ви", заяви още тя..

Така и не бе гласувано предложението предоставени на Манолова документи от фондовата борса да се разгледат в закрита част на заседанието.

Среща в Монако за вдигане на оборота на "Градус"

За собственика на "Градус" Илчовски каза, че "съм представил на комисията снимки, че ме беше поканил в най-хубавия хотел в Монако, за да ме пита дали мога да му помогна да си завиши оборота". Имало и видеоклипче.

"Много други хора ще говорят тези дни. Това, което ви разказвам, ще ви се стори нищо. Никой не можеше да говори, всичко бе контролирано от машината на ГЕРБ. Това, което съм ви дал, е достатъчно да се докажат финансови злоупотреби", коментира фермерът. "Купуваш си кухи акции от този човек зад мен за 100 лв., но те струват 50 лв. Години наред съм трупал доказателства срещу вас", допълни Илчовски.

Той каза, че на срещата в Монако бил помолен да помогне да се направят "кухи" обороти на "Градус", за да може компанията да излезе на фондовата борса, откъдето пенсионни фондове купили нейни акции. След това цената на дяловете паднала. От това фондовете започнали да губят. Бизнесменът определи това като източване на пенсионни вноски.

От ГЕРБ попитаха Илчовски за обвинението за убийство срещу него, за което той разказа още в сряда и заяви, че е скалъпено. "Искам да попитам това лице, което счита за ненадежден свитедетел, колко жалби има срещу него в прокуратурата, стрелял ли е по свои роднини, искам да разкаже за своето криминално минало?", попита Тома Биков.

"Нямам регистрирано оръжие, никога не съм стрелял по човек. Имаше жалба от г-н Ангелов, че ще го убивам, това бе предпоставка да ми вземат бизнеса. Тя е приключена. Беше ме сготвил в Стара Загора господин Анггелов и по бързата процедура да почнат да ме работят – подпиши тук, подпиши там", разказа Илчовски.

Засегната бе и темата с кюлчетата злато в чекмеджето на премиера Бойко Борисов, за които Илчовски каза, че са истински и знае коя е заснелата ги Мата Хари. Кюлчетата били подарени от Ангелов на Борисов и бизнесменът сам се бил похвалил за това. Собственикът на "Градус" отрече и това.

Сюжетът с фурмите

Ангелов бе запитан и как доставки на фирмата му са се оказали на правителствения самолет, който миналата година докара в България пратка фурми от Обединените арабски емирства. На отиване самолетът бе открала храни от фирмите "Градус" и "Лакрима. Пратката бе представена като хуманитарна, а тогавашният икономически министър Емил Караниколов обясняваше, че това е хубава и калорична храна. Впоследствие шефът на БЧК каза, че половината от 12-те тона плодове са отишли в мюфтийството, а другата половина били предадени на социалните служби в цялата страна.

Ангелов обаче каза друго - че е продал фурмите и е изязъл на печалба. След като моногратно бе попитан от депутата Ивайло Мирчев за подбробности, бизнесменът отвърна, че паметта му понякога изневерява, защото е на 66 години.

Почерпена женица с 5 хил. лв. да обслужи премиера

"Похвалиха ми се. Ей този човек ми каза, че е почерпил една женица за 5000 лв. да обслужи премиера", разказа отново версията с плейметката преди това Илчовски.

В залата се чу призив за тест за наркотици, като Илчовски откликна с готовност да бъде направен веднага.

За издевателствата в затвора Илчовски разказа, че гледал записа на Иванов ден. "Този човек зад мен ме беше поканил (визирайки Ангелов). Бяхме около 30 човека, батко и братко, шефа на горското, братът на тоя човек, повечето не ги познавам. Премиерът дойде късно към 8 часа, нахрани се набързо, почна певците да пеят, вдигна ръка, че му се играят карти. Събрахме се в ъгъла да го гледаме. Играха си цела нощ карти. Записът го видях преди премиерът да дойде, към 7 и нещо. Има покрай него неколко верни сателити - Боян Марков от Стара Загора, фирми бушони, той ми показа записа. На телефон. Всички го беха разгледали. На записа имаше как издевателстват над известен затворник. В затвора. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели. И това е. Но се гордея, че не съм в тая шайка", разказа Илчовски.

На настояване да съобщи името на затворника Илчовски заяви: "Скоро ще го видите, бе, има да разказва повече от мен."

Загробени норки в мина на Ковачки

Той разказа и как Ангелов без знанието на собственика на една мина на Христо Ковачки бил загробил едни норки. "Но за да не се вдига шум в някой скрит дол да загробим норки - имам много земи. Правих се на ощипан, праща ми представител негов. И така", разказа Илчовски.

Обясни и за далавери с напоителни системи, при които на Министерски съвет са определени едни цени, а то фермерите са искани други.

По време на заседанието на няколко пъти е отправен призивът случая с Илчовски да бъде оставен на прокуратурата. За същото призова междувременно във Фейсбук и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

75 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. The Rock
  #75

  Собственикът на фирма "Градус" твърди, че премиерът на България - Бойко Борисов е съдействал да се пропускат стоки на фирмата в други държави и дава пример с Турция. Доста интересно свидетелство, което поражда доста въпроси. Какви са стоките на фирма "Градус" то си налага лично Борисов да "съдейства", този факт поражда съмнение за законноста на този пропускателен режим. Умни сте, можете да се досетите за какво става дума.

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #74
 3. SILENCE
  #73
  Отговор на коментар #52

  Ако т. нар. от теб електорат беше такъв, вчерашният ден нямаше да го има. Или и тая "балалайка" вече извадихте на въоръжение?

 4. SILENCE
  #72
  Отговор на коментар #39

  ТоА софиянец е от онези, изпълзели до най-голямата струпване на хора, защото там, където живее добре го познават и го заобикалят от хигиенни съображения. Един висок и як човек от третата възраст ми го обясни в един автобус преди години. Направих му забележка да се държи прилично, а той каза, че затова е софиянец - тук не го познавали. Но веднага утихна като му казах, че отиваме в близкото районно, за да го извадим от анонимност. Като им погледне човек и дупетатите на този вид "пософиянчени", просто географията на произхода престава да има значение.

 5. асен
  #71

  не купувайте продукцията на градус и двамата индобълргари!

 6. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #70
 7. SILENCE
  #69
  Отговор на коментар #29

  Просто тогава демокрация беше мръсна дума, а батюшката си командореше откъм рашистката територия точно по модела, по който беше обучил комунделите ни - деди и бащи на сегашните системни дупетати ...

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #68
 9. SILENCE
  #67
  Отговор на коментар #22

  За да се затирят всички гробави дупетати да крещят в зарата, явно доказателствата са повече от железни - направо смазващи.

 10. SILENCE
  #66
  Отговор на коментар #15

  А защо точно в профила на агитпропчик, изживяващ се като нещо, което никога не е било за 75 години в територията, да гледаме? нЕмаш ли нЕкой по-достоверен?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.