Собственикът на гръмналите складове край Петолъчката ремонтира повредени къщи

Повече от 70 на сто от засегнатите от взривовете край Петолъчката къщи в стралджанското село Лозенец вече са ремонтирани. Това съобщиха от фирма "Берета трейдинг", собственик на гръмналите складове.

Очаква се в Стралджа ремонтите да приключат към края на следващата седмица.

Вече е разрешен и достъпът на земеделски производители до 11 парцела от забранената 3-километрова зона, засегнати от взривовете.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че започват и проверки на място от служители на общинските служби по земеделие и Държавен фонд "Земеделие", които ще съставят протоколи за това, какъв процент от продукцията е унищожен.

Възражение от страна на фермерите могат да се правят на място, като при необходимост те могат да се обръщат и към независими оценители. Хората ще бъдат обезщетени на 100% за загубите си, като финансовите средства ще бъдат осигурени от фирмата "Берета трейдинг".

"3000 дка от площта вече е почистена, но 100% сигурност никои не би могъл да даде", каза министърът.

Затова ако някой се страхува, да се обърне към военните, които биха могли да влязат преди него и да направят проверка на терена, защото сигурността на хората е най-важна, допълни още той.

Приоритет при прочистването на площите е даден на зърнените култури, ечемик и пшеница, заради сезона на жътвата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?