Собственикът на имоти край Корал призова за мирен протест в събота

Собственикът на имоти край Корал призова за мирен протест в събота

Организираният за събота вечер протест срещу застрояването на плажа Корал край Лозенец накара собственикът на имоти край ивицата да излезе със специално обръщение. В него компанията "Ибердрола" призовава за мирен и цивилизован протест и предупреждава, че "всяка дейност на вандализъм срещу частната собственост е престъпен акт и е предмет на наказателна отговорност".

Протестът в събота вечер е организиран от сдружението "Да запазим Корал". Той е и за посрещането на Джулай морнинг - първото утро на юли, на плажа.

Напрежението около бъдещето на Корал продължава и през това лято, след като компанията "Ибердрола" огради имота си в началото на сезона. Беше сложен и предупредителен надпис, че в имота има фотокапани, които ловят нарушителите на частната собственост. Това доведе до недоволство от страна на плажуващи и къмпингуващи.

"До компанията достигнаха новини, че тъй наречената екологическа организация, която предприема действия, за да поддържа бизнеса си с незаконно къмпингуване с години на плаж Корал и на територията на собствеността на компанията, организира протест тази събота през социалните мрежи. Една от целите на този протест е да разруши оградата, която компанията е поставила по периметъра на своята собственост", пише по повод демонстрацията в изявлението на "Ибердрола".

Според компанията атаките срещу нея са провокирани от "спирането на бизнеса с незаконното къмпингуване, което се поддържа от организацията ("Да запазим Корал" - б.а.)". От "Ибердрола" заявяват, че нямат намерение да създават конфликти или да пречат на посетителите на плажа. Дружеството обяснява, че заградило имота си по искане на община Царево, тъй като в предишни години на терена се изсипвали "тонове боклук". За това общината наложила глоба на частното дружество и поискала земята да се огради, "за да избегнат ситуации с незаконно къмпингуване".

"След поставянето на оградата, компанията получи няколко директни атаки като разрушаване на част от оградата, отрязване на дървета, нападки в медиите и др.", пише в позицията. В нея се казва още, че въпреки оградата и наетата жива охрана плажът "остава напълно достъпен за всички хора, които желаят да го посетят". Това ставало през няколко публични входа до плажа.

От "Ибердрола" съветват хората, които искат да къмпингуват на Корал, да ползват легалните къмпинги.

От дружеството смятат, че те са потърпевши в цялата ситуация и са учудени, че са представени като виновни.

"Компанията апелира към хората, които искат да присъстват на организирания протест тази събота, да разберат, че става въпрос за защита на правото на частната собственост и не бива да позволяват да бъдат манипулирани от организация, чиято цел е да продължи с нелегалния си бизнес, като вече е доказала незаинтересованост към опазване на околната среда", пише в позицията.

"Спасяваме последния несъсипан плаж на юг от Бургас от беззаконие и разруха. Спасяваме го заради децата си. Няма да се примирим нито с инвеститор, който пренебрегва закона, нито с власт, която му го позволява". Това е призивът, с който се организира протестът в защита на Корал в събота.

Споделяне

Още по темата

Още от България