Собственикът на измрелите коне е вземал по 200 000 лв. евросубсидии годишно

Собственикът на измрелите коне е вземал по 200 000 лв. евросубсидии годишно

Собственикът на изоставените коне в Осоговската планина Петър Пищалов е получил 398 000 лева евросубсидии за 2015 и 2016 година. Голяма част от тези плащания най-вероятно са свързани с отглеждането на животните, които той изостави и те измряха, обясниха пред Mediapool запознати със схемите за подпомагане на земеделските стопанства.

Справката от системата на Държавен фонд "Земеделие" показва, че през 2015 г. Пищалов е получил 184 726 лв. От тях 157 500 лева са за модернизация на стопанството му. През същата година във Фейсбук Петър Пищалов се хвали с чисто нов трактор с инвентар за обработка на пасища.

Другите близо 16 000 лева са по схемите за единно плащане на площ (СЕПП) и за преразпределително плащане (СПП), които се дават и за поддържане на пасища и мери. Отделно има 7000 лв. плащания за подпомагане на фермери в планински райони, което пак може да се обвърже с конете. Има и получени 4200 лв. агроекологични плащания.

През 2016 година евросубсидиите вече са за 213 000 лв. Голяма част от тези пари (148 000 лв) отново са за модернизацията на стопанството на Пищалов, но отново има значителни суми за поддържане на пасища и за планински райони. През 2018 г. той получава и 17 000 лева директно за конете. Отделно са му предоставени пари за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, биологично пчеларство и други.

По-рано във вторник Янислав Ячев от ДФЗ заяви, че Пищалов е взел само 34 хил. лв. за каракачанските коне.

Миналата седмица туристи откриха 70 мъртви животни и 30 бедстващи и подадоха сигнал за тях. Собственикът им Петър Пищалов от Кюстендил твърдеше в понеделник, че ги е загубил и затова не се е погрижил за тях.

Той обаче не е подал сигнал за подобно нещо, заявиха във вторник от ДФЗ. След като случаят нашумя, Пищалов е изтрил профила си във Фейсбук и не отговаря на телефона си, съобщи бТВ.

Представителят на ДФЗ уточни, че Пищалов има два регистрирани животновъдни обекта в села в Кюстендилско и чрез тях е подал заявка и е получил одобрение за получаване на европейски субсидии. Освен това в тях трябвало да отглежда конете. Помощи получава от 2009 г. като стопанин, сочат данните във фонда, а от 2013 г. те включват пари и за отглеждането и поддържането на тази порода коне.

През 2016 г. Пищалов е бил проверяван спазва ли ангажиментите и е санкциониран за "дребни нередности". Представителят на фонда обясни, че няма как физически всяка година да се прави проверка на всички 120 хил. стопани, получаващи субсидии. Това се прави по схема, при която се проверяват тези, които се преценяват като рискови. Такъв е бил случаят с проверката през 2016 г. В същото време редица институции имат ангажимент постоянно да следят изпълняват ли си ангажиментите стопаните, които получават помощи.

Отделно Пищалов е взимал пари за ползване на пасища и поради нарушения е бил санкциониран с почти 40% от получената сума.

Само за 2017 г. общо като земеделски стопанин Пищалов е получил 80 хил. лв. субсидии. Проверката на Mediapool показва, че преди това сумите са значително по-високи.

В понеделник стана ясно, че прокуратурата вече разследва престъпления по случая с изоставените коне, както и евентуална злоупотреба с евросубсидиите. Държавното обвинение е изискало информация от ДФЗ как са разходвани средства и доколко субсидията, която собственикът на стадото коне Петър Пищалов е получавал, е използвана по предназначение, за да се грижи за животните.

Във вторник собственикът на конете бе призован на разпит в районната прокуратура в Кюстендил.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?