Собственикът на каталога "Квеле" обяви банкрут

Германската компания "Аркандор" (Arcandor), която притежава най-голямата в Европа туристическа агенция "Томас Кук" (Thomas Cook) и прочутата компания за каталожна търговия "Квеле" (Quelle), обяви във вторник неплатежоспособност, съобщиха информационните агенции. Банкрутът стана неизбежен, след като германското правителство отказа да подпомогне финансово компанията със 650 млн. евро. Заявлението за обявяване в несъстоятелност бе подадено в районния съд в Есен.

Банкрутът няма да се отрази на работата на туристическата агенция "Томас Кук". "Квеле" и веригата супермаркети Karstadt обаче също ще обявят неплатежоспособност.

"Аркандор" е собственик и на мрежата от 160 ресторанти "LeBuffet" и на луксозния универмаг KaDeWe в Берлин. В магазините и веригите на компанията работят над 70 хил. души, от които 53 хиляди в Германия.

По-рано се появиха съобщения, че търговската група "Метро" разглежда възможността за изкупуването на веригата Karstadt. Замисълът на "Метро" е да купи 121 магазини на Karstadt и да ги обедини със 126-те универсални магазини Galeria Kaufhof.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?