Собственикът на най-големия в Холандия кофи шоп застава пред съда

В холандския град Миделбург във вторник започна съдебен процес срещу собственика на най-големия кофи шоп в страната, обвинен в трафик на дрога, защото съхранявал в заведението си много по-голямо количество канабис от разрешеното, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Холандските закони разрешават на близо 700-те заведения, където може да се употребяват леки наркотици, наречени кофи шопове, да държат на склад максимум 500 грама канабис и да продават не повече от пет грама от този лек наркотик на човек на ден. През юни 2007 и май 2008 г. в известния в цяла Европа кофи шоп "Чекпойнт" и в съседни сгради бяха конфискувани около 200 кг канабис.

Белгийците и французите са 90 процента от клиентелата на "Чекпойнт", който преди да бъде затворен през май 2008 г., е обслужвал 2000-3000 клиенти на ден, посочи председателката на съда Саския Меюис.

Според говорителя на прокуратурата в Миделбург собственикът на "Чекпойнт" е действал "в явно нарушение на духа на политиката на толерантност, провеждана в отговор на местно търсене".

Шестнайсет от седемнайсетте съдени по това дело, включително собственикът Меди Вилемсен, не присъстваха на днешното заседание. Те могат да получат до 10 години затвор за трафик на дрога и принадлежност към организирана престъпна група. Очаква се присъдата да бъде произнесена на 2 декември.

През 1976 г. Холандия декриминализира притежаването и консумацията на по-малко от пет грама канабис. Но кофи шоповете често са снабдявани от престъпни групи, контролиращи отглеждането и продажбата на едро, които продължават да са забранени, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят