Собственикът на Нова тв иска да купи Варненска корабостроителница

Гръцката компания "Кириаку груп", която притежава Нова телевизия, има интерес към приватизацията на Варненската корабостроителница. Това стана ясно след посещението на собственика на холдинга Минос Кириаку в корабостроителницата.

Не само искаме да инвестираме, но и ще осигурим договори за строеж на нови кораби, каза след разговори с ръководството на корабостроителницата Минос Кириаку, без да се ангажира с конкретни суми за инвестиции. Той увери, че са сериозен инвеститор, който има намерение да строи и за други клиенти и да запази завода като българска национална компания.

От министерството на икономиката съобщиха за mediapool.bg, че гръцкият бизнесмен все още не е поискал среща с вицепремиера Николай Василев. Работната група по проблема с корабостроителницата начело с Румен Беремски, все още провеждала поредица от срещи с цел да събере нужната ѝ информация.

Според оценката на гръцкия бизнесмен, направена във Варна, българските корабостроители са високо квалифицирани.

Варненският завод от години е използван от гърците, Кириаку притежава и най-големия танкер, строен някога във Варненска корабостроителница - 112 хил. тонния "Хан Крум".

До този момент три пъти във Варненска корабостроителница са идвали представители на "Кириаку груп". Преди два дни е приключила последната визита на главния инженер на дъщерната на компанията корабна фирма.

Досега корабостроителницата има приет оздравителен план от английската "Камел Леърд", която обаче бе обявена в несъстоятелност през април тази година заради дългове в размер на 210 млн. долара. Неин купувач стана друга корабостроителница - A&P, която плати за мажоритарния пакет акции 13 млн. долара.

"Камел Леърд" бе избрана за мажоритарен собственик на "Варненска корабостроителница" през август 2000 г. Според одобрения оздравителен план се предвиждаше тя да поеме 40 млн. лв. задължения към кредиторите и да инвестира от 5 до 10 млн. долара. Той обаче и досега се оспорва от част от кредиторите и затова не е влязъл в сила.

Кредиторите трябваше да бъдат удовлетворени средно с 23% от вземанията им, като публичните вземания се удовлетворяват 96%. Общата сума, която англичаните трябваше да платят на кредиторите, бе 28.6 млн. лева. Общите задължения на варненската корабостроителница са в размер на 165 млн. лв.

Още от Бизнес

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?