Собственикът на "Практикер" и "Технополис" купува 5 звезден хотел в София

Компанията иска от КЗК "зелена светлина" за придобиването на Holiday Inn

Собственикът на "Практикер" и "Технополис" купува 5 звезден хотел в София

Компанията "Видеолукс Холдинг", собственик на веригите "Практикер" и "Технополис" започва да навлиза в хотелиерския бизнес. Дъщерно дружество на холдинга е изпратило известие пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което иска да придобие "Меридиан Хотелс България", в чиито активи е 5 звезден хотел от международния бранд "Holiday Inn".

"Видеолукс Холдинг" АД е създало дъщерната компания "Холидей Парк" ЕООД с "цел придобиването на активи на "Меридиан Хотелс България" ЕООД", пише в съобщението на КЗК. Проверка в Търговския регистър посочва, че управител на дружеството е Марчо Велчев Марчев, а едноличен собственик на капитала е Видеолукс Холдинг АД. Марчев и в момента управлява още две компании от холдинга - транспортната "Техно Транс" ЕООД, и "Видеолукс" ЕООД, специализира във внос и търговия на битова електроника и домакински електроуреди.

Антимонополният регулатор уточнява, че придобиваното предприятие "Меридиан Хотелс България" ЕООД извършва дейност по предоставянето на хотелиерски услуги. Реално, то притежава хотел "Holiday Inn", намиращ се бул. Александър Малинов в Младост. Той предлага 130 стаи и посочва, че е в подножието на Витоша, на 10 минути път с кола от центъра на София и летището.

По данни на Търговския регистър управител в момента на "Меридиан Хотелс България" ЕООД е Моез Янмохамед, а едноличен собственик на капитала в компанията е "София Стар" ООД, Малта.

Самият бранд "Holiday Inn" е международен, като хотели под тази марка има почти в цял свят. За да го ползват хотелиерите ползват лицензионна такса, а веригата обикновено им изпраща мениджмънт, за да е сигурна, че се спазват високите стандарти за гостите. В момента веригата има 1246 отворени хотели, които предлагат общо 228 769 стаи. Първият хотел под марката започва да работи от 1952 година. Самият факт, че бъдещият купувач е кръстил дружеството "Холидей Парк" говори, че той най-вероятно ще продължи да работи с международния бранд.

Нетната печалба на хотела за миналата година е 1.325 млн. лева спрямо 1.713 млн. лева година по-рано.

Споделяне

Още от Бизнес