След обвиненията за неизгодната за общината сделка

Собственикът на “Син Сити” няма да строи нищо до хотел “Форум”

Детската площадка зад хотел "Форум" до "Била Славия" остава

Градинката и детската площадка зад столичния хотел “Форум” остават общинска собственост и няма да се строи нищо на мястото. Това съобщиха от Столичната община и собственикът на хотела Красимир Георгиев пред Mediapool.

 

Фирмата на Красимир Георгиев - “К.Г.-Красимир Георгиев” ЕООД купува паркинга пред хотела за 1.3 млн. лв. от Столичната община и се ликвидира съсобствеността в прилежащия терен около хотела от 2575 кв. м. Това решение е взел Столичният общински съвет на 16 май 2013 г., като процедурата по преписката се движи от 2010 г.

 

Случаят стана публичен след като депутатът от БСП и бивш общински съветник Георги Кадиев обяви, че това е поредният опит за ощетяване на общината с 3 млн. лв. Аргументът му беше, че по доклада не е била приложена оценката от 4.1 млн. лв., направена от общинското дружество “СофИнвест”, а две други - на цени от около 1 млн. лв.

 

От ГЕРБ и районната администрация в Красно село отричат да има оценка от 4.1 млн. лв. за имота. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък назначи проверка по случая.

 

Притесненията на живеещите в района бяха, че се взима поредната градинка в София с цел да бъде застроена.

 

Няма да строя нищо, криза е

 

“Няма да строя нищо, криза е”, каза Красимир Георгиев пред Mediapool по повод разразилия се скандал.

 

Той обясни, че решението на общинските съветници е на базата на влязло в сила съдебно решение, според което Столичната община трябва да ликвидира собствеността и да му продаде паркинга пред хотела, който и в момента е ограден и има бариера за влизането.

 

През 2004 г. Красимир Георгиев е спечелил дело, с което е обжалвал предвидения план за застрояване и регулация на имота от 2001 г., обясни Стефка Джагарова, зам.-кмет на район Красно село пред Mediapool. Така в момента за квартала действа планът за застрояване от 1989 г., който не предвижда никакво строителство на това място, допълни Джагарова.

 

Да се пусне паркингът на публичен търг

 

Георги Кадиев да пусне паркинга на публичен търг с явно наддаване и да видим дали някой ще даде 1.3 млн. лв. за него, каза Красимир Георгиев. Според него това е прекалено висока цена за паркинг от 1470 кв. м и дори банката му отказала заем за да финансира новата придобивка.

 

Освен на хотел “Форум” Красимир Георгиев е собственик и на разрушения хотел “Централ” на бул. “Христо Ботев”, както и на оборотното заведение “Син Сити”. Казвам ви това, за да не ровите в регистрите, уточни той.

 

На парламентарните избори на 12 май Георгиев е бил и втори в листата на ВМРО за 23 многомандатен избирателен район в столицата, където водач беше Ангел Джамбазки. Той е общински съветник в СОС от ВМРО. Джамбазки заяви, че не е гласувал за продажбата на паркинга в СОС, защото е отсъствал от заседанието на 16 май. Той уточни, че Красимир Георгиев е влязъл в листата на ВМРО от гражданската квота, като представител на протестиращите от Орлов мост.

 

Предложението дойде от ВМРО и за това приех, иначе с политика не се занимавам и никога не съм членувал в политически партии, каза Красимир Георгиев.

 

Той беше още в директорския борд на специално учредената компания “ЦСКА Възраждане”, която трябваше да спасява ЦСКА от собственика - фирмата за чистене на улиците “Титан”. Другите членове на борда бяха футболната легенда Христо Стоичков и Емил Зайчев. Сред учредителите на спасителния клуб бяха още “Фабрика Медикет” на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, строителната компания “Понс холдинг”, “Тера тангра”, “Централ 52”, “Каро трейдинг” и “Пик-ко”.

Споделяне

Още от Бизнес