Собственикът на столичен мол дарява 150 000 лева на общината

Собственикът на столичен мол дарява 150 000 лева на общината

Фирмата, собственик на столичния мол "Парадайз", направи дарение на стойност 150 000 лева на Столичната община. 50 000 лева от сумата са за дрон и екипировка за дирекцията "Аварийна помощ и превенция", а останалите средства са за ремонт на пл. "Йоан Павел Втори" в кв. "Лозенец".

Приемането на дарението беше одобрено от общинския съвет на извънредното му заседание в понеделник, 30 декември.

Дарението е от фирмата "Булфелд", която е собственост на южноафриканския фонд NEPI Rockastle. Тя е собственик на търговския център "Парадайз", а от няколко години има и проект за изграждането на небостъргач в съседство. Високата сграда получи редица одобрения от местната власт, но все още няма разрешение за строеж. Плановете за вдигането ѝ преди време предизвикаха недоволство.

По неясна причина сега "Булфелд" иска да дари на общината 150 000 лева. В доклада, който общинските съветници трябваше да гласуват, за да се приеме дарението, не се казва защо и как фирмата е избрала средствата ѝ да отидат именно за екипировка и дрон за аварийната дирекция и за ремонт на площад в "Лозенец". Това предизвика и критиките на съветниците от "Демократична България", както и на независимия Борис Бонев.

"Има огромен пропуск в доклада - липсват мотиви - защо тази сума, защо тези дейности", коментира Иво Божков от "Демократична България". Според него трябва да се посочи и дали фирмата има някакви проекти - бъдещи, настоящи, минали в общината. Според него в противен случай могат да се направят спекулации за конфликт на интереси, тъй като в предишния си мандат общинският съвет е гласувал "значими" за дарителя точки.

"Ние не сме просто една банка, на която всеки подхвърля пари. Няма информация това дружество защо дарява, в какви отношения е с общината и т.н.", допълни и председателят на групата на "Демократична България" Методи Лалов.

"Важно е да има яснота какви са взаимоотношенията на фирмите, които искат да даряват", коментира и Борис Бонев и поиска да знае дали дарителя и местната администрация предварително са обсъждали за какво да се използва дарението.

Въпреки това мнозинството в съвета реши да приеме дарението.

Споделяне

Още от България