Собственикът на "ТАД-Груп" остава за постоянно в ареста

Собственикът на "ТАД-Груп" остава за постоянно в ареста

Собственикът на "ТАД-Груп" Иван Тодоров остава за постоянно в ареста, реши апелативният спецсъд. Мярката му бе гледана в четвъртък, но съдиите отложиха произнасянето си за петък сутринта. Тодоров вече има обвинение и като ръководител на престъпна група. Досега той бе заподозрян като подбудител на 20-годишния компютърен специалист Кристиян Бойков, за когото прокураутурата твърди, че е източил базата данни на НАП. Той получи обвинения в тероризъм чрез компютърно престъпление.

Прокуратурата твърди, че Тодоров и търговският директор на фирмата му Георги Янков са побудили Бойков, макар че той самият отрича. Освен това разследващите смятат, че "ТАД-Груп" са изнудвали и други фирми, като пъро хаквали информационните им системи, а след това им предлагали киберзащита. За втори път апелативните съдии отказват да освободят Тодоров, който в момента е единственият арестуван по случая.

"Прокуратурата очакваше такова развитие на нещата, тъй като ние сме събрали абсолютно категорични доказателства", заяви наблюдаващият прокурор Даниела Ангелова.

Адвокатът на Тодоров Ина Лулчева също каза, че е очаквала подобно решение, макар да го смята за незаконосъобразно. Според нея все още няма доказателства, че бизнесменът е подбудил Тодоров.

"Днес съдът каза нещо, което аз лично намирам за много опасно. Ние направихме възражение, че в постановлението пише "подбудил Кристиян Бойков" и не пише с какви действия, т.е. преписан е текстът на закона и не се казва как е извършено престъплението. Съдът каза, че не е необходимо да се каже, достатъчно е това. Което означава, че всеки български гражданин може да бъде обвинен, че е извършил нещо като се препише законът, без да се посочат фактите, а това вече би следвало да ни притеснява много", каза Лулчева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?