Собственикът на "Тад Груп" вече е в ареста, за да не избяга и да не се укрие

Адвокатът на Иван Тодоров: Възмутително е, той оказва пълно съдействие

Иван Тодоров

Собственикът на фирмата за киберсигурност "Тад Груп" (TAD Group) Иван Тодоров, разследван заедно с други негови служители за "терористичната" атака срещу данните на НАП, бе арестуван на летище София във вторник сутринта при завръщането си от Канада. Той се прибра през Истанбул, тъй като поради европейската заповед за ареста му щеше да бъде задържан на първото летище на територията на ЕС.

Обвиненият като подбудител на 20-годишния Кристиян Бойков бе отведен директно в ареста на Националната следствена служба, където му бе наложен 72-часов арест. В сряда прокуратурата ще поиска постоянното му задържане под стража. Мотивът – има опасност той да се укрие.

"Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне и че днес ще се яви. В този случай да се твърди, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона и с правомощия", коментира адвокатът му Ина Лулчева.

Подбудителство към тероризъм

Тодоров е обвинен като подбудител на 20-годишния си служител Кристиян Бойков, когото прокуратурата смята за отговорен за пробива в информационната база на НАП, вследствие на който бяха източени личните данни на милиони българи. Бойков първоначално бе обвинен само в компютърно престъпление, но след това прокуратурата сметна, че той трябва да отговаря за тероризъм с цел да се всее страх и смут у населението. Подбудителство към тероризъм е обвинението и на търговския директор в "Тад Груп" Георги Янков. Той и Бойков бяха освободени под гаранция, но разследващите държат Тодоров да остане в ареста.

Преди няколко дни той заяви, че фирмата му никога не е искала да "удря" държавата. Тодоров подчерта, че той е сред учредителите на ГЕРБ и няма логика да действа срещу правителството. Репликата му бе в отговор на твърденията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който заподозря, че „Демократична България“ имат участие в атаката срещу НАП, защото реагирали много бързо. Той обясни още, че „Тад Груп“ са хаквали и частни фирми, за да ги изнудват след това. Гешев спомена застрахователно дружество и българска компания, предоставяща имейл услуги. Зам.-главният прокурор заяви още, че Бойков е търсил информация за началника му Сотир Цацаров, за премиера Бойко Борисов и за депутата от ДПС Делян Пеевски в източените данни.

Според Лулчева твърдението за подбудителство е нелепо. По думите ѝ соченият за изпълнител Бойков не е твърдял подобно нещо, а това е ключово за такова обвинение.

"Известно е, че подбудителството става, когато убеждаваш някого да извърши нещо. Когато този някой не твърди, че ти си го накарал, да се твърди, че има подбудителство, е доста нелепо", заяви тя.

Засега ще мълчим

Часове след ареста от прокуратурата отказват повече информация за разследването си и обещават такава най-рано в сряда. Само ден по-рано зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че държавното обвинение няма какво да крие и ще представи всички данни пред обществото. Очаква се до края на седмицата съдът да се произнесе дали има достатъчно основания Тодоров да остане в ареста.

И моите данни са изтекли

"Да, проверих, изтекли са", заяви Лулчева на въпрос за личните си данни. Според нея в случая по-големият проблем е, че държавата не е успяла да запази данните на гражданите, съхранявани от данъчните.

"Никой не ни казва каква е системата на НАП, кой я е правил, каква е защитата чия поръчката и други неща. Така че мен това повече ме вълнува, а не дали едно момче е пробило една система, защото знаем, че всеки може да пробие всяка система. Проблемът в пазенето на тайните е при този, комуто е поверена тайната", заяви Лулчева.

Тя допълни, че не се е запознала с данните по делото и отказа да коментира дали компютрите на Бойков са декриптирани. От прокуратурата се похвалиха, че са пробили едната машина, а специалисти изразиха съмнения, че данните може да се манипулират.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?