Собственикът на умрелите в Осогово коне обвини други за смъртта им

Призна, че ги гледал незаконно в планината и затова не сигнализирал за изгубването им

Пищалов бил доволен, че вече конете са под негов контрол

Собственикът на изоставените в Осоговската планина коне, повече от които измряха в студа, обвини за смъртта им хората, които ги намерили и ги свалили по-ниско в планината, а не го сигнализирали, че са открили  животните. В същото време Петър Пищалов призна по време на разпита си в полицията в Кюстендил в сряда, че е отглеждал незаконно стадото на открито и затова не бил информирал полицията за изчезването им.  Междувременно са умрели още животни, но останалите започват да укрепват, след като за пореден ден доброволци качват храна на конете.

Пишалов бе разпитан от разследващите полиции по случая. Ако му бъде повдигнато обвинение за причиняване на смъртта на животните, той е заплашен от затвор до 3 години и глоба от 5 хил. лв.

Разследването срещу кюстендилския бизнесмен, който в последните две години е получил близо 400 хил. лв. субсидии от еврофондовете за стопанството си, за ползване на  пасища и отглеждане на въпросната порода коне, които в момента бедстват, върви в две направления.

"Едната е проявена жестокост спрямо животни, от която е последвала смърт. Разбира се, жестокост може да се осъществи с действия, бездействия и всякаква форма на изпълнителното деяние. Другата касае разходването на европейските средства и правомерността на тяхното получаване и разходване. Очевидно е, че в конкретния случай е получена определена субсидия“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в сряда.

Той коментира още, че е трябвало първа да реагира по случая зоополицията към МВР, която по думите му е била представена доста шумно. Реагирали са обаче будни граждани и хора със съвест, които са направили необходимото най-малкото да спасят животните, посочи Цацаров.

Според Пищалов не той, а друг е виновен за смъртта на конете.

"Виновни са хората, които са намерили преди повече от един месец конете ми и не са ми подали сигнал, а са ги свалили 2 км по-ниско в планината, където е само сняг и няма никаква храна. През това време те не са качили никаква храна на конете ми. Как може да си правиш реклама със смъртта на животните. Ако Петър Пищалов е виновен за всичко и съм препъникамъкът на земеделието в България - убийте ме”, заяви бизнесменът, цитиран от Дарик радио.

Той си призна, че неговите коне са били незаконно в Осоговската планина и това е причината да не подаде сигнал към институциите, когато са изчезнали преди месец и половина.

"Радвам се, че конете вече са под пряк мой контрол. В момента там намерих 26 живи коне, както и 3 мъртви коня. Не знам обаче къде са другите коне, аз имам около 70 коня. Другите може и да са под снега мъртви или на някое друго място в планината”, каза още Пищелов.

Той обясни, че при първа възможност ще се опита да свали в по-ниската част конете. В момента те укрепват, като ще бъдат свалени, когато атмосферните условия позволят.

Освен от прокуратурата, случаят се проверява и от българската агенция за безопасност на храните. Експерти са извършили щателна документална и физическа проверка на обстоятелствата, довели до свободното придвижване на животните до местността Бек бунар под връх Руен. Те са сканирали индивидуалната маркировка на конете, за да установят собствениците им.

Комисията проверява състоянието на животновъдните обекти, от които произхождат конете, тяхното съответствие с нормативните изисквания и степента на официален контрол, който е упражняван в тези обекти от Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил.

При установени неправомерни действия или бездействие от страна на служители на Агенцията и нейното териториално поделение в град Кюстендил, те ще бъдат отстранени от работа до приключване на образуваното дисциплинарно производство.

Междувременно доброволците в акцията за спасяването на живота на оцелелите животни  са транспортирали още храна до мястото, където се намират конете в Осоговската планина. Те четири пъти са качвали в планината сено, жито, царевица и друга храна. В близост до животните има заслон, където е оставена храна на склад. Конете постепенно се възстановяват.

Споделяне

Още по темата

Още от България