Собственикът на "Виваком" и братя Домусчиеви се договориха за продажбата на Нова тв

Цената на сделката официално не се съобщава, "зелена светлина" за финализирането й трябва да даде и КЗК

Собственикът на "Виваком" и братя Домусчиеви се договориха за продажбата на Нова тв

Собственикът на "Виваком" - Юнайтед груп е постигнал сделка с Адванс медиа груп на братята Кирил и Георги Домусчиеви за покупката на Нова тв и цялото портфолио на Нова броадкастинг груп. Официално, цената на сделката обаче остава тайна и може да бъде обявена след като и Антимонополната комисия у нас утвърди сделката. За постигната сделка се разбра вечерта на Бъдни вечер от съобщение на Юнайтед груп и на Нова тв. Преди седмица стана ясно, че собственикът на "Виваком" преговаря и за покупката на вестници в България, свързвани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски.

От съобщението, изпратено на Бъдни вечер, става ясно, че обект на сделката е цялото портфолио на "Нова Броудкастинг Груп". То включва 10 телевизионни канала, включително и националната Нова ТВ, онлайн платформата "Нетинфо", както и четири радиостанции.

По информация на "Капитал" цената на сделката надхвърля 300 млн. евро., а преди около година братя Домусчиеви закупиха "Нова броудкастинг груп" за 185 млн. евро. Те разшириха портфолиото на "Нова Броудкастинг груп" като през последната година изцяло придобиха "Нет инфо" като изкупиха акциите на "Дарик радио" на Радосвет Радев и на "Уеб Финанс" на Христо Христов. Стойността на сделката остава неизвестна.

Освен това през октомври тази година "Нова Броудкастинг груп" придоби свързвания с депутата от ДПС Делян Пеевски "Канал 3" и 8 музикални медии - радиата "Веселина", "Витоша", "Витоша ФМ" (без дейност), "Експрес" (без дейност), "Magic FM", "The Voice Radio" и телевизиите "Magic TV" и "The Voice TV". Така и не се разбра за каква сума тези медии станаха част от "Нова Броудкастинг груп".

"Юнайтед груп": Купуваме компания с голям потенциал за растеж

"Ние сме изключително удовлетворени от постигнатото споразумение. Купуваме успешна компания от двама уважавани предприемачи, която има голям потенциал за растеж като част от Юнайтед Груп. Покупката е в унисон с цялостната стратегия на Юнайтед Груп да се развива едновременно като телекомуникационен и медиен оператор на всички пазари, където присъстваме", коментира главният изпълнителен директор на Юнайтед Груп Виктория Боклаг.

Тя добави, че Нова Броудкастинг Груп ще допълни съществуващите медийни канали на групата и е убедена, че ще се постигне "много добра синергия между всички тях, което ще ни даде още по-голяма възможност да инвестираме в локално съдържание и да достигнем бързо и качествено до аудиторията".

От Адванс медиа груп също коментираха сделката.

"Тази сделка е голям успех и чудесна възможност за NOVA, нейните зрители и клиенти. Бих искал да благодаря на всички, които ни помогнаха да развием водещата търговска медийна група в България. Сделката с Юнайтед Груп ще осигури непрекъснатото развитие на NOVA" заяви изпълнителният директор Георги Домусчиев, цитиран на сайта на "Юнайтед груп".

Покупката на Нова броудкастинг груп се определя като четвъртата поред голяма сделка откакто BC Partners придобиха Юнайтед Груп през март 2019 година. Платформата на Юнайтед Груп комбинира водещи телекомуникационни оператори с най-добрите продуценти на съдържание в страните от Югоизточна Европа като част от стратегията за едновременно развитие в телекомуникационния и медийния сектор. Компанията има над 10 милиона клиенти и 11 000 служители.

"Юнайтед груп" започва дейност през 2000 г. като малка кабелна компания в Сърбия, но в следващите 12 години разраства сериозно бизнеса си с придобиване на други оператори и телекомуникационни активи. През 2012 г. преструктурира бизнеса си, а от март 2019 г. става мажоритарна собственост на британската "БиСи Партнърс" (BC Partners). Другият акционер е Кей Кей Ар (KKR).

Компанията се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. През лятото получи одобрението на Европейската комисия за купуването на гръцкия телеком "Фортнет" (Forthnet S.A), който е също така доставчик на платена телевизия. "Юнайтед груп" притежава активи и в Словения, Босна и Черна гора.

"Юнайтед груп" преговаря и за покупката на вестници

Изненадващо в България освен интерес към телевизионни и радиопрограми, Юнайтед груп преговаря и за покупка на вестници - "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан Мач" и великотърновския "Борба".

Съобщението за предстоящата концентрация между "Юнайтед Медия" С.а.р.л. (United Media S.a.r.l.) и дружеството, което пое всички печатни издания на депутата от ДПС Делян Пеевски - "Вестник Телеграф" ЕООД бе публикувано от Комисията за защита на конкуренцията миналия петък.

"Вестник Телеграф" ЕООД е регистрирано на 20 октомври 2020 г. от Александър Георгиев като представител на "Интръст" ЕАД, което е на Пеевски. Неговият капитал е 3.8 млн. лв. и в него влязоха и марките на вестниците, издавани дотогава от "Телеграф медиа", срещу което има редица съдебни дела и е обявено в ликвидация.

В края на ноември редакциите на "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач" се прехвърлиха в сградата, с която се помещава и централата на "Виваком". Много анализатори предположиха, че е възможно "Юнайтед груп" да вземе и вестниците на Пеевски. Тогава все още само се говореше, че тази компания иска да купи Нова телевизия.

Цената и на бъдещата сделката с вестниците също не е ясна. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?