Собственикът на "Виваком" потвърди, че преговаря за Нова телевизия

Собственикът на "Виваком" потвърди, че преговаря за Нова телевизия

Собствениците на БТК и на "Нова Броудкастинг груп" са в преговори за покупко-продажбата на Нова телевизия, потвърдиха в петък от "Юнайтед груп" слуховете за подготвяната сделка, които вървят от месеци, но се засилиха в последните дни и дори се заговори, че тя вече е постигната.

"Адванс Медиа Груп", дъщернo дружество на инвестиционния холдинг "Адванс Пропъртис", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, води разговори с "Юнайтед Груп", водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медиа в Югоизточна Европа, за възможна продажба на най-голямата мултиплатформена медия в България - "Нова Броудкастинг Груп", съобщиха от собственика на "Виваком".

"Потенциалната сделка зависи от успешното приключване на преговорите между страните, както и от сключването на обвързващ договор за покупко-продажба на дялове между тях и получаването на всички необходими одобрения от съответните регулаторни органи в България и чужбина", допълват от компанията, която през юни 2020 г. официално прибави "Виваком" сред активите си.

"Юнайтед груп" започва дейност през 2000 г. като малка кабелна компания в Сърбия, но в следващите 12 години разраства сериозно бизнеса си с придобиване на други оператори и телекомуникационни активи. През 2012 г. преструктурира бизнеса си, а от март 2019 г. става мажоритарна собственост на британската "БиСи Партнърс". Другият акционер е Кей Кей Ар (KKR). Компанията с над 10 хил. служители има активи и в Словения, Босна и Черна гора.

След придобиването на "Виваком" се заговори за интерес на "Юнайтед груп" за придобиването на "Нова телевизия" за трансформация на телекома и развитието и на дигиталните телевизионни услуги.

На същия модел залага и "Теленор", чийто собственик – чешкият милиардер Петър Келнер, искаше да купи Нова телевизия и дори се беше разбрал с шведския ѝ собственик MTG Group, но сделката бе забранена от българската Комисия за защита на конкуренцията с мотива наличие на господстващо влияние и възможност за злоупотреба. Сделката на Келнер бе развалена и същата бе сключена с "Адванс Медия Груп" като този път КЗК не видя пречки за финализирането ѝ. Официално Домусчиеви влязоха във владение на телевизията през през април 2019 г. и обявиха: "Ще инвестираме в ускорена модернизация на телевизията, в човешкия капитал и в създаването на все повече български продукции. "Нова телевизия" ще бъде българска телевизия, подкрепяща българските сериали, филми и развлекателни програми!!!".

Година и половина по-късно обаче телевизията ще има нов собственик.

Междувременно инвестиционният фонд на Келнер "ПиПиЕф" (PPF) придоби собственика на бТВ и официално влезе в телевизията.

Сделката на "Адванс Медия Груп" и MTG Group бе за 185 млн. евро.

В портфолиото на "Нова Броудкастинг Груп" влизат редица телевизионни канали. През октомври 2020 г. в медийната група се включи и свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия "Канал 3". Миналата седмица бе съобщено, че от началото на 2021 г. тя става "Нова нюз".

"Нова Броудкастинг Груп" е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. В нея работят 650 човека.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?