Собственикът на “Златна перла” започна да събаря сам комплекса

Собственикът на скандалния комплекс “Златна перла” до Царево - фирма “Краш 2000”, започна сам да събаря постройките ден преди насроченото принудително премахване. Това става ясно от видео, качено в сряда на сайта “Биволъ”. Пет от общо 10 заповеди за премахване на незаконните строежи в "Златна перла" влязоха в сила с окончателно решение на Върховния административен съд.

В четвъртък изтича 14-дневният срок за доброволно събаряне, като машините, наети от ДНСК, трябваше да влязат в комплекса в 11 ч. в присъствието на регионалния министър Лиляна Павлова, шефа на строителния контрол Милка Гечева и журналисти.

Принудително премахване ще има само ако собственикът не успее да събори всичките пет вилни сгради, които са част от комплекса “Златна перла”, уточниха от ДНСК пред Mediapool.

Събарянето на първите пет от общо 10-те сгради в комплекса до Царево слага край на близо 6 годишна сага с незаконното вилно селище.

Комплексът "Златна перла" започна да се изгражда през 2006 г. в пределите на Национален парк "Странджа", където строителството е напълно забранено. В рамките на дългогодишни съдебни производства паркът дори бе обявен от съда за незаконен. След бурна обществена реакция парламентът прие специален закон, за да не се застрои скоропостижно брегът на юг от Царево.

В крайна сметка Върховният административен съд (ВАС) взе решение, че обектите са незаконни, защото разрешенията за строителство са издадени, без да има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и дори преценка дали екооценка е нужна или не.

Ваканционното селище близо до с. “Варвара” е построено от фирмата "Краш 2000". Тя е пряко свързана със структури на "Мултигруп", близки до лидера на ДПС Ахмед Доган. За това говори и фактът, че на 18 януари 2008 г. е вписан особен залог, според който "Краш" прехвърля дълга си към "Българо-Американската кредитна банка" на фирмата "Саут уест" ЕООД, която е 100% собственост на "Персонал инженеринг".

"Персонал инженеринг" пък е собственост на "Минстрой холдинг" с управител Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и близък до Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?