Собственици на имоти около язовир “Искър” твърдят, че строежите им са законни

Собственици на имоти край язовир "Искър" заявяват, че "Софийска вода" нерегламентирано иска да разшири с 660 метра санитарно-охранителната зона край язовира за сметка на десетки частни имоти. Това се посочва съобщение от името на собствениците на имоти в землището.

Според съобщението, подписано от адвокат Иво Иванов, "Софийска вода" предприема кампания за неправомерно разширяване на санитарно-охранителната зона от 1000 метра до 1660 метра.

По-рано тази седмица от Столична община аламираха за мащабно строителство край язовира. Сигналът е бил подаден от водния концесионер, който е започнал да огражда зоната, но е срещнал съпротива от собственици на земя, издигнали огради там, уточни той.

Иван Симидчиев, председател на дирекция “Национален строителен контрол” (ДНСК) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи, че границите на охранителната зона са били изтрита в Министерството на земеделието и горите (МЗГ), за да може да се реституират земи в тази зона.

От земеделското министерство отхвърлиха тези обвинения и се позоваха на тяхна проверка, според която общинската служба “Земеделие и гори”  е възстановявала собствеността върху парцелите в землището на язовира, като се е съобразявала с границите, определени според действащата Наредба №3 от 16. 10. 2000 г. В нея са фиксирани три пояса за защита около язовирите.

В неделя адвокат Иво Иванов заяви пред БТА, че предприетото от “Софийска вода” разширение на зоната е в противоречие с посочената наредба, която предвижда отстояние от 1000 метра от водовземното съоръжение по посока течението на водоизточника.

Иванов уточни, че разполага с карти, в които е посочено, че отстоянието, което "Софийска вода" иска да наложи като сервитут, надхвърля 1000 метра и достига около 1700 метра.

Адвокатът допълни, че в понеделник започва процедура по регистрирането на сдружение на собствениците в тези землища, които искат да участват в подготовката на проекта за учредяване на санитарно-охранителната зоната. Проектът подлежи на одобрение със заповед на министъра на околната среда и водите, а учредявянето е поискано от "Софийска вода".

В края на работната седмица МРРБ съобщи, че служители от ДНСК и Столичната община започват проверка на всички строежи в местността около язовир "Искър", която трябва да приключи до началото на септември. По-рано през седмицата министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов (БСП) каза пред журналисти, че над самия язовир има почти изградени селища, чийто статут също трябва да бъде изяснен.

Тогава той зададе въпроса как се е получило така, че на брега на язовира някои хора са си върнали земите, при положение, че на тези терени преди строежа на хидросъоръжението е имало гори, вероятно държавна собственост.

От земеделското ведомство уточниха, че общинската служба не е възстановявала имоти в 1000-метровата зона на първия пояс около язовира. Във втория пояс са били възстановени 70 имота. В документите за връщане на земята обаче са били изрично упоменати ограниченията за ползване на парцелите, които собствениците им имат.

Според проверката на земеделското министерство, от началото на 2001 г. досега не са били издавани решения за промяна на статута на земята от междуведомствената комисия за земеделски земи.

Шефът на ДНСК Иван Симидчиев съобщи, че инспекторите са проверили близо 200 строителни обекта около язовир “Искър”. От тях 40 обекта не са имали никакви строителни книжа и ДНСК е разпоредила да бъдат премахнати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?