Емблематични бизнесмени с минало в комунистическите служби

Собственици на "Карат С", "Домейн Бойар" и "Арома" работили за ДС

Сн. БГНЕС

Емблематични бизнесмени от годините на прехода са кадри на бившата Държавна сигурност (ДС), стана ясно от проверката на Комисията по досиетата в ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Собственикът на превозваческата фирма "Карат С" Миролюб Столарски е бил агент ДС с псевдоним Митко. Вербуван е 1988 година и няма данни кога е свален от оперативен отчет. Комисията по досиетата разполага с данни за принадлежност на Столарски към службите и след 10 ноември 1989 година.

Фирмата на Столарски, която е спонсор на ГЕРБ, е в центъра на един от актуалните скандали, след като се разбра, че Столичната община е била на път да даде 3.3 млн. лв. на “Карат С” вместо 600 хил. лв. заради неправилно пресметнати лихви.

Столарски е проверяван в качеството му на член на Управителния съвет (УС) на КРИБ.

Собственикът на "Арома" Лукан Луканов е бил щатен служител на СГУ на МВР-ДС. Проверяван е в качеството му на член на Управителния съвет на КРИБ.

Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, който е член на УС на КРИБ, е бил агент на ДС с псевдоним Борис.

Основателят на "Домейн Бойар" Маргарит Тодоров е бил агент на ДС с псевдоним Николов и е проверяван в качеството му на член на УС на организацията. Според публикации през 2010 година Тодоров се оттегля от фирмата. 

Изпълнителният директор на "Метро Кеш енд Кери" Емилиян Абаджиев е работил за ДС като агент под псевдонима Стефанов.

Комисията по досиетата е установила данни и за Евгений Иванов, който е член на Надзорния съвет на КРИБ. Той е бил щатен служител на Първо главно управление (ПГУ). Иванов е бивш посланик на България към Европейския съюз (1993-1997). Името му е излизало и при предишна проверка на Комисията по досиетата.

Бившият посланик в Русия Илиян Василев е бил секретен сътрудник на Първо главно управление, като името му вече е излизало. Комисията по досиетата обявява и името на бившия подуправител на БНБ Пламен Илчев, чието име също вече е излизало.

Комисията по досиетата вече обяви резултатите от проверките си и в други работодателски организации. Ръководството на най-старата бизнес организация у нас - Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е пълно със сътрудници и служители на бившата Държавна сигурност. Огласени бяха 22 имена сред 114 проверени, 18 от които са на членове на сегашната управа на организацията. Сътрудници на ДС се оказаха както предишният председател на УС на БТПП Божидар Божинов, така и сегашният Цветан Симеонов.

В БСК са проверени 94 души, преминали през ръководството на организацията, като комисията е установила данни за съпричастност към ДС за 13 от тях, включително председателят Божидар Данев.

В Асоциацията на индустриалния капитал в България проверката е обхванала 33 души, като са установени данни за Бойко Недялков, Георги Балански, Георги Бонин, Петър Нейчев, Румен Атанасов, Юри Аройо.

Комисията по досиетата е проверила и 29 души от Български съюз на частните предприемачи "Възраждане", от които е установила данни за двама – Камен Манев и бившия депутат от БСП Пламен Ранчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?