Собственици на луксозни коли дължат 1.1 млн. лв. данъци

Собственици на луксозни коли дължат 1.1 млн. лв. данъци

1,1 млн. лв. са допълнително разкритите данъчни задължения на собственици на луксозни автомобили, съобщиха от НАП.

До момента са приключили 31 ревизии на доходите на притежателите на скъпите возила от възложени общо 148. Отделно от края на 2015 г. насам данъчните са извършили над 1800 проверки на притежатели на скъпоструващи леки коли.

По време на инспекциите 21 от собствениците на луксозните автомобили са подали коригиращи декларации.

Най-големи задължения са открили инспекторите от пловдивската дирекция на НАП. От приключилите 9 ревизии досега там, допълнително на собственици на скъпи коли са начислени 350 000 лв., като само един от тях трябва да внесе 252 000 лв. в хазната. Приключилите 11 ревизии в ТД на НАП София са установили 326 000 данъци допълнително за бюджета.

Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи.

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата.

Споделяне

Още от Бизнес