Собствениците на хотел “България” твърдят, че сградата няма да става МОЛ

Инвеститорите “Би Ти Девелопмент Сървисиз” ЕАД по проекта за реконструкция на хотел България в центъра на София отрекоха, че сгрдата ще се превърне в МОЛ. В съобщение до медиите, изпратено в сряда, от “Би Ти Девелопмент Сървисиз” уточняват, че в проекта им “Гранд България” се запазва размерът на търговската площ, която съществува в момента, и тя по никакви стандарти не може да покрие критериите за търговско-развлекателен комплекс. От компанията инвеститор определят като “неоснователни” и “подвеждащи” обвиненията на част от архитектурната гилдия в страната, че проектът им ще унищожи архитектурното наследство на България.

От “Би Ти Девелопмент Сървисиз” уточниха, че техният проект е самостоятелен и не засяга целостта на националната концертна зала “България”. Проектът се намира в съвсем начален стадий е и по същество целта му е да се изгради културен и делови център, в който ще се запазят и реставрират забележителности на хотела – кафе-сладкарницата, овалното стълбище, Червеният салон и ресторантът градина, коментираха инвеститорите.

В плановете им се включва и възстановяването на представителния вход към зала “България”, който се намира на бул. “Цар Освободител” и е съществувал от построяването на сградата през 30-те години на миналия век до 1957 г.

В началото на месеца от Съюза на архитектите се обявиха против проекта за реконструкцията на хотела с мотива, че бъдещият комплекс ще засенчи и ще смачка по пространствени параметри съседната сграда и като цяло ще промени силуета на уличното застрояване. Проектът се оценява като несъвместим с културно-историческото наследство.

Реконструкцията е възложена на българския архитект Павел Иванов, който работи в САЩ, и на дизайнерското студио “Би Ти Архитекти”.

Според представения проект, общата площ на бъдещия комплекс е над 33 хил. кв. м, от които 16 хил. кв. м са офиси, малко над 2.7 хил. кв. м луксозни апартаменти и 7 хил. кв. метра - магазини. Инвеститорите предвиждат и строителството на паркинги, които да се разположат на близо 6.6 хил. кв. м.

Споделяне

Още от Имоти