Собствениците на Ослековата къща осъдиха България в Страсбург за 93 хил. евро

Собствениците на Ослековата къща осъдиха България в Страсбург за 93 хил. евро

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е присъдил обезщетение от 93 хил. евро в полза на наследниците на собственика на къщата-музей в Копривщица "Ослековата къща", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в четвъртък. Обезщетението е най-високото, присъждано в полза на български жалбоподател в едно дело в Страсбург.

През 1947 г. бащата на жалбоподателите Никола и Иван Дебелянови купува забележителната къща, строена за богатия абаджия Ненчо Ослеков. През 1953 г. министърът на комуналното стопанство и благоустройството издава заповед за отчуждаване на къщата, а бащата на Дебелянови получил парично обезщетение и правото да ползва друга къща. Ослековата къща е превърната в музей през 1956 г.

През 1994 г. Върховният съд издава окончателно решение за реституцията на имота, но през юни същата година Народното събрание налага мораториум върху реституцията на имоти със статут на национални паметници на културата. Мораториумът следва да престане да действа с приемането на Закона за културното наследство, който отменя Закона за паметниците на културата и музеите.

ЕСПЧ присъжда обезщетението за Дебелянови заради това, че държавата е нарушила чл.1 от Протокол 1 към Европейската конвенция за правата на човека, гарантиращ правото на собственост.

6891 евро ще плати държавата на наркопласьор от Турция, осъден на 15 години затвор в Свиленград. Той осъжда България в Страсбург заради лошите условия в Софийския затвор, където е престоял при задържането си през септември 2000 и заради това, че е осъден да плаща на преводача си по време на делото срещу него.

1500 евро ще получи от държавата заподозреният за съучастие в убийство Славчо Костов, чието дело е прекратено поради липса на доказателства. ЕСПЧ е присъдил обезщетението заради лошите условия по време на ареста му в Окръжната следствена служба в Сливен.

Бонка Калинова от Нова Загора пък ще получи 30 000 евро от държавата, заради това, че ѝ е отнет неправомерно имот по време на реституцията и не ѝ е дадена компенсация.

Така общата сума, гласувана от правителството в четвъртък за изплащане на обезщетения става над 131 хил. евро.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?