Собствениците на потъналия корейски ферибот поемат своята отговорност

Южнокорейското семейство, собственик на потъналия миналата седмица ферибот, ще поеме обществената и правна отговорност за инцидента, заяви адвокатът на собствениците. Адвокатът не каза изрично, че семейството поема вината за катастрофата, и заяви, че семейството не е било викано в прокуратурата.

"Ако се наложи, Йо и неговото семейство ще поемат цялата правна и социална отговорност за този трагичен инцидент, като важен акционер на компанията", заяви Сун Бьон-ги пред Ройтерс.

Йо Бьон-ун е основател на компания, която е банкрутирала през 90-те години на 20-ти век. В момента транспортните ѝ активи са част от корпорация "Чхонхеджин Марин" ("Chonghaejin Marine"), управлявана от инвестиционни фондове, контролирани от двамата му сина - Йо Де-кюн и Йо Хьок-ки. Прокуратурата претърси както компанията, така и дома на Йо в търсене на улики.

Финансови експерти преглеждат заемите на компанията и предприятията в чужбина, собственост на Йо и други членове на семейството. "Доколкото знам, няма финансови нередности като укриване на данъци или прехвърляне на активи на семейството на Йо", заяви Сон.

Същевременно в четвъртък тялото на ученик, подал тревога преди екипажа по време на потъването на южнокорейски ферибот, беше извадено от гмуркачи от вътрешността на кораба, предаде Франс прес.

Младият Чой се обадил на спешния номер, който в Корея е 119, в 8:52 ч. на 16 април, три минути преди от кораба да изпратят първия сигнал за помощ. Спасителните служби го помислили за член на екипажа, уточни представител на бреговата охрана.

Днес равносметка на трагедията е 162 загинали. 140 са обявени за изчезнали и се смята, че вероятно са загинали. От общо 352 ученици на борда 280 са загинали или са обявени за изчезнали.

На капитана Ли Джун-сок и двама членове на екипажа днес бяха предоставени служебни адвокати, които да ги представляват по предявеното обвинение в небрежност, довела до смърт на стотици пътници, предаде Ройтерс. Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе окачестви действията им като "равносилни на убийство".

Четирима членове на екипажа се явиха днес пред камерите. Те се извиниха за действията си, след като са напуснали потъващия кораб, докато на борда все още е имало пътници. Тримата главни заподозрени - капитанът, кормчията и третият помощник-капитан, също се извиниха, но не признаха вината си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят