Собствеността на храма “Св.Александър Невски” влиза в дневния ред на кабинета

Собствеността на храма “Св.Александър Невски” влиза в дневния ред на кабинета

Проблемът със собствеността на храма “Св.Александър Невски” влиза в дневния ред на правителството на заседанието на 19 юни. Този ангажимент пое министърът на културата Петър Стоянович пред българския патриарх Неофит във вторник.

 

Стоянович се ангажира въпросът с липсата на акт за собственост на храма да бъде “решен в максимално кратък срок”.

 

Проблемът с липсата на акт за собственост на храма “Св. Александър Невски” е стар и всяко ново българско правителство обещава да го реши, но засега всички остават само с дадените обещания без реални стъпки в тази посока.

 

По същия начин стои нерешен и въпроса със собствеността на църквата “Света София” в столицата, както и няколко манастира от Софийската света гора.

 

Патриарх Неофит и културният министър Стоянович са обсъдили още проблемите с манастира в село Елешница, Елин Пелин, който не се връща на Българската православна църква, както и със стенописите и състоянието на някои обекти в Бачковския манастир.

 

“Като министър на културата дойдох да получа благословия от българския патриарх и използвах случая да поднеса няколко въпроса, които засягат българската култура и Българската православна църква – като паметници на изкуството и проблеми, които трябва да се решат. В лицето на Негово Светейшество намерих пълно разбиране за проблеми, които са проблеми за цяла България”, каза Петър Стоянович след срещата.

Споделяне

Още от България