Сочен за жертва на Алексей Петров правел бизнес с него благотворително

Подсъдимият махнал Валентин Шотев от чейндж бюро, което двамата държали, "за да обменяме на по-добър курс"

Сочен за жертва на Алексей Петров правел бизнес с него благотворително

Представящият се за рекетиран от подсъдимия за сформирането на т. нар. банда "Октопод" Алексей Петров – бивш служител на МВР Валентин Шотев, разказа в петък пред Софийския градски съд (СГС), че през 90-те е имал няколко общи бизнес начинания с екссъветника в ДАНС, от които обаче не получавал никакви приходи.

 

Шотев е един от основните свидетели срещу Петров заедно с бившия банкер Георги Цветанов, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, въз основа на чиито показания прокуратурата повдигна персонални обвинения на Петров за рекет и изнудване за случаи отпреди повече от 10 години.

 

По думите на свидетеля пред съда той се запознал с Петров през 1987 г., когато бил първи комсомолски секретар в МВР, тъй като тогавашната барета го потърсил, за да му се оплаче, че "старите кучета в системата" не му дават шанс да се развива като каратист. След това двамата решили да създадат карате-клуб "Атлас", който впоследствие станал част от СК "Левски-Спартак".

 

Бивша спортна база на МВР – ябълката на раздора

 

През 1994 г. Шотев и Петров подписали договор с "Левски-Спартак", за да инвестират в бившата учебно-възстановителна база на МВР на столичния бул. "Черни връх" 107 в местността "Кръстова вада", стопанисвана по това време от "синия" клуб. През 1997 г. обаче се появили стари собственици на въпросния имот, който им бил реституиран.

 

"Това, което реално владеехме, го купихме. Моята част платих в брой, тогава още не беше забранено. Алексей Петров също плати в брой", обясни Шотев.

 

След това на парцела с големина около 26-28 дка бил построен известният ресторант "Златния телец", както и административна сграда, в която двамата имали съвместен офис. Освен това Петров и Шотев отворили и чейндж бюро на бул. "Джеймс Баучер" благодарение на подсъдимия по делото "Октопод", тъй като "той имаше връзки в община Лозенец".

 

През 2000 г. обаче, според Шотев, Петров се почувствал твърде силен заради приятелството си с тогавашния шеф на баретите Филко Славов и главния прокурор Никола Филчев и решил да вземе дела на свидетеля от общия им бизнес. Първо накарал Шотев да прехвърли неговата част от общата им фирма на близки до Петров, а след това заявил, че "не е доволен от резултатите" на чейндж бюрото и заместил свидетеля с други хора.

 

Бизнес за без пари, но за по-добри валутни курсове

 

В отговор на въпроси на адвоката на Петров Ина Лулчева, Шотев на няколко пъти заяви, че не е получавал никакви приходи нито от "Златния телец", нито от бюрото. Парите, спечелени в ресторанта, отивали основно за заплати на персонала, "а с каквото остане плащахме за ремонтни дейности". Обменното бюро пък развивали, за "да ползваме по-добри курсове". Свидетелят изобщо не можа да си спомни как и дали изобщо е водено някакво счетоводство.

 

Подробно обаче разказа за събитията след септември 2000 г., когато се почувствал истински застрашен от Петров. Причината била думи на подсъдимия пред брата на Шотев – Веско. "Решил съм да подкарам брат ти, с него е свършено, не му помагай, за да не си изпатиш и ти", казал бившата барета на Веско Шотев.

 

Той предал посланието на Валентин, който веднага се обадил на Петров. Тогава бившият съветник в ДАНС му казал, че ако продължава да се крие, ще го пребие и поискал среща. Двамата се срещнали в "Златния телец", като Шотев предварително помолил брат си, занимаващ се с охранителен бизнес, да вземе един от своите подчинени и да го придружи за всеки случай.

 

По време на въпросната среща, продължила 20-30 минути, Петров и Шотев не могли да изгладят отношенията си, тъй като първият искал свидетелят да се оттегли изцяло от имота на бул. "Черни връх", където междувременно съпругата му Гергана Шотева основала частно начално училище "Петър Берон".

 

Борисов отпуснал охрана на Шотев от фирмата си "Ипон"

 

След това свидетелят отишъл при настоящия премиер Бойко Борисов, за да го помоли за охрана от фирмата му "Ипон". Разказал му каква е причината, а Борисов му отвърнал: "Другарю Шотев, ти си главният виновник това прасе да стане толкова голяма свиня!" След това назначил охрана на съпругата му Гергана.

 

Шотев припомни още, че е подавал няколко сигнала срещу Петров в НСБОП и до главния прокурор Филчев, но единственият резултат от тях бил, че му образували дело за набеждаване, по което вече бил окончателно оправдан с влязла в сила присъда.

 

Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Янко Попов и Кирил Топалов отговарят за сформиране и участие в групата "Октопод", действала между 2004 и 2010 г.

 

Петров е обвинен персонално и за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България