Сочи спечели зимните Олимпийски игри през 2014

Сочи спечели зимните Олимпийски игри през 2014

Руският курортен град Сочи получи правото да домакинства на зимните олимпийски игри през 2014 година. Това решение взе 119-тата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК), която се проведе в Гватемала.

За домакинство на Олимпиада 2014 г. се състезаваха също южнокорейският град Пьонгчанг и австрийският зимен курорт Залцбург.

На първия тур от гласуването Сочи получи 34 гласа, което беше с четири по-малко от гласувалите за Пьонгчанг. Залцбург събра само 25 гласа и отпадна от надпреварата.

На втория тур обаче руският курорт събра 51 гласа срещу 47 за южнокорейската кандидатура.

От 111 делегати на сесията на МОК право на глас имаха 98 души. По традиция президентът на МОК  Жак  Рох не гласува.

За право на домакинство на Олимпийските игри през 2014 година първоначално се състезаваха още четири града – Алмати (Казахстан), Боржоми (Грузия), София (България) и Хака (Испания). На 26 юни обаче изпълнителният комитет на МОК се спря на кандидатурите на Русия, Южна Корея и Австрия.

Президентите и на трите участващи в надпреварата страни присъстваха на сесията, за да подкрепят градовете си.

Владимир Путин лично представи заявката на руския град в Гватемала на английски език, като завърши речта си с призив за подкрепа на Сочи на френски и испански. Според твърденията това е първият път, когато руският държавен глава говори на английски на публична церемония.

Малко преди обявяване на резултатите Путин напусна Гватемала с обяснението, че не желае с присъствието си “да оказва натиск върху членовете на МОК”.

“Присъствието на политическите лидери е голяма гаранция на важността на Олимпиадата не само за града, но и за цялата страна”, каза президентът Жак Рох в отговор на въпрос на журналисти повлияло ли е присъствието на руския президент на решението на членовете на МОК.

В Сочи започна масово празнуване на победата. На главния площад на града се озари от зрелищни фойерверки.

За първи път зимна Олимпиада ще се проведе в Русия след като през 1980 година Москва беше домакин на летните Олимпийски игри.

След обявяването на победата на Сочи делегацията на руския град подписа договор с МОК за провеждане на Зимната олимпиада 2014 г.

“Вие взехте решение, което ще изиграе огромна роля в историята на Русия, решение, което ще повлияе на съдбата на милионите жители на нашата страна”, благодари на членовете на МОК ръководителят на делегацията Дмитрий Чернишенко. По думите му предоставянето на Русия на правото да бъде домакин ще укрепи “младата демокрация”. “Провеждането на Олимпиадата ще помогне на Русия да стане по демократична и международно ориентирана страна”, каза Чернишенко.

Руският черноморски курорт вече похарчи около 30 млн. долара за участието си в олимпийската надпревара, което е с 10 млн. повече от корейските разходи за кандидатурата на Пьочанг и почти три пъти повече от разходите на австрийския Залцбург.

За подготовката на Сочи до 2014  година ще бъдат вложени около 12 млрд. долара. Тези инвестиции са предвидени от целева федерална програма наречена “Развитието на Сочи като планински курорт през 2006 – 2014 години”. От тази сума 62% ще задели държавния бюджет за създаване на инфраструктура, а 38 на сто ще вложат частни инвеститори за търговски обекти.

Противници на Олимпиадата

В навечерието на гласуването на МОК в Москва се проведе акция на еколози, които издигнаха лозунга “Сочи ще победи, а природата и хората ще загубят!”. Според тях природните резервати и жителите на курорта ще станат заложници на олимпийските амбиции на държавата и бизнеса.

Организаторите на акцията твърдят, че за подготовката за Олимпиадата околностите на града се закриват за посещения, подготвя се разрушаването на около хиляда къщи в Имеретинската низина, а самият град се превръща в огромна строителна площадка.

“Това, което става сега в Сочи, не е нищо друго освен завземане на териториите на природните паркове на Кавказ, и къщите на хората, които живеят в зоната, планирана за застрояване”, обясни пред журналисти студентката по биология Нина Нестерова.

В отговор на обвиненията на еколозите властите заявяват, че всички територии, на които ще се строят олимпийските обекти, вече са подложени на влиянието на хората. Голяма част от земите в Имеретинската долина, където трябва да се създаде олимпийският парк, е принадлежала на бившия совхоз “Русия”. На местата в Красна Поляна, където инвеститорите се готвят да построят спортните обекти, до края на 70-те години се е добивала дървесина.

Представителите на властите обещават, че спортните обекти ще заемат по-малко от 1% от териториите на националния парк.

А зам.-министърът на природните ресурси на Русия Анатолий Тьомкин обещава, че към територията на парка ще бъдат добавени още 20 хектара тикови и кестенови гори. Държавата и инвеститорите обещават да отделят за опазване на природата в Сочи 140 млн. долара.

 

Споделяне

Още от Свят