”Софарма” обвинявана, че спряла лекарствата за болници длъжници

Един от най-големите български дистрибутори и производители на лекарства - ”Софарма ” АД - е спрял доставките на лекарства и е започнал процедури по запориране на сметките на няколко болници длъжници, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, където са постъпили сигналите.

Сред засегнатите болници са тези в Чирпан и Никопол.

Информацията на центъра бе опровергана от дъщерното дистрибуторско дружество на "Софарма" - "Софарма трейдинг". Не сме спирали доставките на нито една болница, независимо от задълженията към нас, казаха от дружеството за Mediapool. Оттам уточниха, че нямат договори с болниците в Чирпан и Никопол.

Преди десет дни стана ясно, че редица болници в страната са заплашени да останат без лекарства и консумативи за осъществяване на дейността си, тъй като са натрупали над 100 млн. лв. дългове към доставчици

В същото време Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) все още не е изплатила извършените услуги от болниците през декември и по този начин лечебните заведения дори да искат, не могат да се разплатят с доставчиците си.

В петък директорът на НЗОК Жени Начева обясни, че касата се е разплатила за декември приоритетно с болниците, през които са преминали най-много болни, защото събираемостта от здравни вноски през януари е била изключително ниска.

Споделяне

Още от България