"Софарма" приключи сделката за сръбския дистрибутор на лекарства "Лековит"

"Софарма" приключи сделката за сръбския дистрибутор на лекарства "Лековит"

Водещият български дистрибутор на лекарства "Софарма Трейдинг" обяви, че е приключило придобиването на сръбския фармацевтичен търговец на едно "Лековит" (Lekovit), след като тамошната комисия за защита на конкуренцията е дала безусловно разрешението си за сливането. Сделката е за 70 процента от базираната в Шабац компания, останалият дял си запазва досегашният собственик Драган Петрович.

Петрович ще запази поста си на директор на "Лековит" и ще се присъедини към управата на "Софарма Трейдинг" като ще работи за тясната интеграция на операциите на "Лековит" с тези на дъщерното дружество на българската компания в Белград.

Цената на сделката не се посочва, но плановете са тя да съчетае иновативния диверсифициран бизнес модел на българския инвеститор с местните знания и високата репутация на сръбската компания с цел изграждане на силен играч с национално присъствие на сръбския пазар.

В краткосрочен план фокусът е насочен към запазване на стойността на сръбската компания и създаването на синергия между двете дружества, чрез успешна интеграция на техните процеси.

"Придобиването на "Лековит" е първата крачка към нашата експанзия в региона“, заяви Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма Трейдинг".

Дружеството е част от групата "Софарма" е в периода 2009-2016 г. държи първото място по приходи в сектор "Фармация” на класацията "Капитал Топ 100”. През 2010 и 2011 г. е отличена като "Лидер в сектор Фармация” от изданието.

"Софарма Трейдинг" разполага с четири дистрибуторски центъра, покриващи цялата територия на България. Работи с над 3000 клиенти - аптеки и болници, и над над 400 партньора - български и международни производители на лекарства. През 2015 г. компанията стъпва и на пазара на дребно със собствената си мрежа от аптеки SОpharmacy, а също така и излиза на сръбския пазар, където планира експанзия със сегашната сделка.

С приход от близо 50 млн-. евро, "Лековит" е най-бързо развиващият се търговец на лекарства на едро в Сърбия.

Споделяне

Още от Бизнес