“Софарма трейдинг“ купи изцяло сръбския дистрибутор на лекарства “Лековит“

“Софарма трейдинг“ купи изцяло сръбския дистрибутор на лекарства “Лековит“

Най-големият дистрибутор на лекарства в България "Софарма трейдинг" придоби 100% дял в сръбската компания “Лековит“ (Lekovit) и така прави следваща стъпка в експанзията на операциите си на сръбския пазар и развитието си като стратегически инвеститор в целия регион, съобщиха от компанията в четвъртък.

През 2017 година “Софарма Трейдинг" купи 70% от дяловете на сръбския дистрибутор, а 30% продължи да държи собственикът на “Лековит“ д-р Драган Петрович. 


В четвъртък “Софарма трейдинг“ анонсира придобиването на миноритарния дял на д-р Драган Петрович в “Лековит“ и така става собственик на 100% от акциите на сръбския фармацевтичен дистрибутор. Цената на сделката не се съобщава.


“Нашата първа стъпка е да се превърнем в лидер в Сърбия като разширим значително операциите и логистичния си потенциал. Развитието ще бъде използвано като фундамент за регионалната експанзия, тъй като “Софарма трейдинг“ вижда Източна Европа и особено Балканите, като голяма възможност за растеж“, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на групата “Софарма Трейдинг“.

Търсейки мащаб и продължаващ динамичен растеж, “Софарма Трейдинг“ започна своята регионална експанзия като навлезе на сръбския пазар през май, 2015 г.. Първоначалните планове на компанията целяха навлизането на местния пазар чрез портфолио от ексклузивни брандове, а през лятото на 2017 г. бяха последвани и от придобиването на мажоритарния дял от най- бързо развиващия се фармацевтичен дистрибутор в Сърбия – “Лековит“.

През последната година българският инвеститор се фокусира върху успешната интеграция на сръбската компания, както и върху постигането на значителен ръст на операциите в настоящия сегмент – аптечен пазар и развитие на нови бизнес линии – болничен пазар.

Споделяне

Още от Бизнес