София бе домакин на празника на религиите "Толерантни в разнообразието"

През вековете страната ни е доказала, че спокойното съжителство между българи с различни религии може да се случва. Днешният празник на религиите е възможност да отправим благодарност към поколенията преди нас, които са ни оставали такова прекрасно наследство изтъкано от търпимост, цивилизованост и приятелство. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която приветства гостите на празника на религиите "Толерантни в разнообразието - европейско измерение за модерна столица", организиран от Националния съвет на религиозните общности в България и Столичната община в неделя.

Сред присъстващите бяха представители на шестте основни вероизповедания у нас, посланиците на Израел и на САЩ - Шаул Камиса Раз и Марси Рийс.

През годините сме давали пример на цяла Европа за истинскатолерантност и човеколюбие, посочи кметът. По думите ѝ мястото на това събитие е емблематично - т.нар. триъгълник на толерантността, където едни до други се молят представители на почти всички религиозни деноминации в България. Тук са една от най-старите църкви в София - "Света Петка Самарджийска", православният храм "Света Неделя", джамията "Баня Баши", най-голямата сефарадска синагога в Европа. Наоколо са католическата катедрала "Свети Йосиф", Арменската апостолическа православна църква "Света Богородица", храмове на протестантската общност, подчерта столичният кмет.

Председателят на Националния съвет на религиозните общности проф. Рупен Крикорян заяви в своето слово, че днешният празник дава послания за мир, любов и светлина, които са философията на всяка една религия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?