София безмълвна след предупрежденията на Путин

Дали на 7 февруари представителите на България, Русия и Гърция ще се споразумеят по предварителната конвенция за петролопровода Бургас-Александруполис? Въпросът остава открит, след като дни преди дългоочакваното събитие руският президент Владимир Путин предупреди София и Атина, че създават проблеми и ако не ги преодолеят в най - скоро време, Москва ще намери друго трасе за тръбата.

Часове след пресконференцията на Путин в четвъртък, гръцкият министър на регионалното развитието Димитрис Сюфас изрази надежда, че другата седмица в Бургас правителствените представители на Гърция, България и Русия ще постигнат договореност за нефтопровода.   

Българското правителство не намери сили и дори и за такава формална реакция. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отклони въпросите с обяснението, че те трябва да се отнесат към регионалното министерство. Оттам казаха, че не виждат какво има да се коментира в изявлението на Путин и че срещата по проекта остава за 7 февруари.

В същото време гръцката преса оценява предупреждението на Путин като сериозно.

В. "Елефтеротипия" пише в петък, че де факто Путин имал предвид България, която искала да държи контрола върху нефтените терминали на своя територия, предаде БТА.

"Очевидно руският президент счита, че Гърция може да убеди своята съседка да престане с възраженията си", коментира гръцкият вестник, според който предупреждението на Путин било като приказката "казвам ти дъще, сещай се снахо".

Според постигнатите досега договорености, руският държавен производител на петрол “Роснефт”, държавният собственик на тръбопроводите “Транснефт”, и енергийният гигант “Газпром” ще имат 51% от дяловете в петролопровода. Гърция и България трябва да разпределят останалите 49%.

Проблем с входната инфраструктура

Експерти обясниха за Mediapool, че в конвенцията за Бургас - Александруполис, която българската група е изработила, е формулиран възможно най-общ текст как ще се ползва входната инфраструктура в Бургас към двата петролопровода. Срещу всички искания на Русия за преференциални цени за транзит и данъчни облекчения на територията на България, експертите от групата за преговори са записали, че те са възможни само ако се вместват в законовата рамка, определена от Европейския съюз.

По неофициална информация руската страна е пожелала да контролира нефтените доставки от тръбопровода на Новоросийск до Бургас. Гръцката страна се бореше за правото нейните големи корабособственици да стоят на входа и изхода на петролната тръба.

Българското правителство също отстоява правата на своите фирми и продължава да държи български компании да проектират и построят съоръжението, което ще е на българска територия.

В българското предложение за конвенцията е записано, че  право на ползване на общия терминал имат компаниите от петролопровода Бургас – Вльора (АМБО) и бъдещата проектната компания за Бургас - Александруполис. Руските компании реагираха негативно на идеята някой друг да проектира, построи и управлява входа към петролната тръба и поискаха тези дейности да бъдат възложени на бъдещата проектна компания, в която те ще притежават  51 на сто от дяловете.  

По непотвърдена официално информация в приетото правителствено решение руската страна е видяла възможност да поеме контрола върху цялата обща входна инфраструктура, което включва и входа към тръбата Бургас - Вльора. Компанията АМБО, която оперира този проект, никога обаче не е давала съгласието си друга фирма да управлява нейната част.

По всички останали искания на руската страна – за данъчни преференции и облекчения, българските експерти са записали, че те могат да се ползват само в границите, предвидени от общото европейско законодателство.

Бургас-Александруполис може да завърши като фиаско

Атинският в. "Етнос" определя предупреждението на Путин като "студен душ" за правителството в Атина във връзка със закъснението на проекта. Изданието не изключва вариант проектът да стигне до фиаско и това да има неизчислими последствия за международния имидж на Гърция и нейната икономика.

"Руският президент ни отрежда една и съща съдба с българите, които обаче бързат със строежа на тръбопровода АМБО, по който ще се пренася нефт от каспийския регион през България и Македония до средиземноморското пристанище Вльора в Албания", коментира в. "Етнос", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?