София брани енергийните си монополи пред ЕК

София брани енергийните си монополи пред ЕК

България е представила пред Европейската комисия своето несъгласие с представения през септември 2007 г. проект на третия пакет от мерки за разделянето на системите за пренос на енергийни ресурси от доставките и търговията в еврообщността, съобщи в петък пред журналисти зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Това е станало на среща в Брюксел ден по-рано, на която са били дискутирани предложенията на ЕК, задължаващи големите енергийни компании да се разделят със своите мощности по производството и разпределението на енергия или да запазят собствеността върху тях, но да ги отдадат за управление на други оператори.

Мерките засягат пряко двата български енергийни мастодонта - Националната електрическа компания (НЕК) и "Булгаргаз", които в началото на тази година бяха преструктурирани в холдинги, в които влизат като дъщерни дружества системните оператори, управляващи съответно газовата и електро мрежите, компаниите за доставка и тези, които извършват търговията с газ или ток.

Мерките на Брюксел обаче налагат на енергийните монополи да се разделят със системните оператори, което в българския случай означава тези дружества да се извадят холдингите и да се обособят като отделни компании, но под разпореждането на друг принципал от страна на държавата, или да се дадат на частен оператор.

Аргументите на Министерството на икономиката и енергетиката в защита на сегашното положение са, че двата монопола са били преструктурирани само преди година и още няма оценка на последиците от това,  затова е рано да се предприемат нови промени в дейностите им, посочи Галина Тошева.

Затова България е застъпила пред Брюксел становището си, че предложеният от ЕК модел не е единственият и може да се разработи алтернативен, при който да се запази собствеността върху системните оператори, но те да подлежат на засилен контрол от страна на държавния енергиен регулатор и на органите за защита на конкуренцията и на потребителите, допълни тя.

Против намерението на ЕК за разкъсване на монополните енергийни структури са били още Германия, Франция, Австрия, Люксембург и Гърция, каза зам.-министърът. За първите две се очакваше, че ще бойкотират намеренията на Брюксел за допълнително разделяне на мрежите, тъй като техните държавни интереси в енергетиката са най-силно засегнати.

Несъгласните с Брюксел страни сега ще трябва да изготвят алтернативен план на мерките, които според Европейската комисия ще доведат до засилване на конкуренцията на енергийния пазар и ще увеличат сигурността на доставките.

Общата позиция по въпроса ще бъде дискутирана в началото на 2008 г., допълни Галина Тошева.

Тя коментира още, че не е удачно да се продава монополна инфраструктура, каквато са двата системни оператора, при положение, че в повечето страни те са държавна собственост. След създаването на енергийния холдинг, в който държавата смята да вкара своите мини, топлоцентрали, АЕЦ "Козлодуй" и монополистите НЕК и "Булгаргаз", част от дейностите ще се отделят и ще се предложат за приватизация, каза Тошева.

Докладът за енергийния холдинг, идеята за който бе лансирана от предишния министър на икономиката и енергетиката Руен Овчаров,  ще бъде готов през януари 2007 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?