София чака оферти за Общинска банка до 4 декември, засега има кандидати

Потенциалните инвеститори имат седмица да проучат трезора, броят им не е ясен

София чака оферти за Общинска банка до 4 декември, засега има кандидати

До 4 декември ще се приемат офертите на кандидатите да купят дела на Столичната община в Общинска банка. От оскъдната информация по процедурата излиза, че заинтересованите да придобият 67.646% от капитала на финансовата институция са поне двама.

До 17 ноември участниците в процедурата, които желаят да продължат участието си в нея и да се запознаят със състоянието на банката, трябваше да купят т. нар. информационен меморандум, за който да платят 20 000 лева. До този етап от Столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции допускат само стратегически или финансови инвеститори, които отговарят на условията за участие в търга.

"Има участници, които отговарят на предварителните условия. До 27 ноември те ще могат да поискат допълнителна информация за банката, а до 4 декември могат да подадат оферти", казаха от Столичния общински съвет, който упражнява общинския контрол над банката.

От единствената официална информация по процедурата става ясно само, че потенциалните инвеститори са минимум двама. От агенцията за приватизация заявиха, че нямали практика да дават подробности в хода на процедурите.

Минималната цена за дела на София във финансовата институция е 45.65 млн. лв. Депозитът за участие е 3 млн. евро.

Според предварително обявените условия на конкурса се търси стратегически или финансов инвеститор. Оферти ще се приемат от банкови или кредитни институции с рейтинг поне ВВ- по скалата на "Стандарт енд Пуърс" (S&P). Финансовите инвеститори трябва да са регистрирани в страна от Европейското икономическо пространство, да са с опит и специализация в подобни инвестиции  и да имат капитал от поне 20 млн. евро.

След отварянето на офертите столичната агенция по приватизация трябва да класира кандидатите и да предложи на общинския съвет да избере един от тях. Реално е възможно общинарите да не посочат кандидат-инвеститора, класиран на първо място.

Към края на септември Общинска банка има 1.5 млрд. лв. активи и е на 15-о място в страната. Печалбата ѝ за деветте месеца на годината е близо 2.88 млн. лв. Банката има скромен дял на пазара на кредити и депозити на домакинствата и фирмите. Основното ѝ предимство е финансирането и обслужването на общините. Не е ясно дали след продажбата ѝ най-големият ѝ клиент - Столична община, ще продължи да ползва услугите ѝ.

Това е четвъртият опит на Столичната община да продаде дела си в Общинска банка. Мотивите за приватизацията са, че местната власт няма нужда от собствена банка и не може да инвестира в нея, за да я направи конкурентоспособна на пазара. В същото време общината не печели от банката, тъй като от години не взима дивидент. Печалбата на трезора се използва за увеличение на капитала му. През миналата година положителният финансов резултат на банката е близо 2.4 млн. лв.

От общината се надяват на фона на консолидацията на банковия пазар в страната този път да се намери купувач.

Основният проблем при продажбата на общинския дял в банката е най-големият миноритарен акционер - около 27 на сто от собствеността се държи от фирми около Христо Ковачки. Съвсем малки дялове имат няколко общини и дружества на Столична община.

Дълги години фирмите около Ковачки имаха блокираща квота при вземането на решения от общото събрание на банката и на практика София беше загубила контрол върху трезора. Освен това банката отпускаше кредити на свързани с миноритарния акционер компании, които бавеха вноските си и създаваха риск за стабилността на банката.

София си върна контрола през 2011 г., благодарение на акт на Българската народна банка (БНБ), който позволи промяна на устава на банката. След жалби от фирмите около Ковачки по казуса има две съдебни дела - за акта на БНБ и за промяната в устава. Второто е замразено, докато не се реши това за акта на централната банка, което се точи от 2011 г.

Не е ясно и дали миноритарните акционери смятат да продадат акциите си в банката. Преговори с тях ще трябва да води евентуалният нов собственик.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?