София чества своя празник

Музеи и театри отварят врати в чест на деня на столицата

София чества своя празник

На 17 септември е денят на столицата на България – София. Той съвпада с християнския празник, в който Българската православна църква почита паметта на светите мъченици София и дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов.

Официалните тържества започват с тържествената сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат раздадени звания "Почетен гражданин" на председателят на българска академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров и бившият посланик на Израел Н Пр. Шаул Камиса Раз.

Света литургия бе  отслужена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от 9.00 часа пред храм "Света София". След това от 11.30 часа пред църквата започна водосвет и официална церемония за издигане знамето на града.

В 18.30 часа в Софийската опера и балет ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

През целия ден посетителите ще влизат безплатно в столичната Зоологическа градина, Парка-музей "Врана", Софийска градска художествена галерия и Музея за история на София.

Освен постоянната експозиция, посетителите на музея ще могат да вземат участие в работилницата "Рисуване със светлина". Предвидена е историческа възстановка с демонстрации на антично въоръжение, римска медицина и мода, класически концерт. Вечерта приключва с пиротехническо шоу. Музеят за история на София ще работи с удължено работно време от 10.00 до 20.00 като последният час на влизане е 19.30 часа

Традиционно театърът на армията отваря вратите си за посетители на празника на София. Гостите ще могат да видят из peпeтициoннитe зaли, гpимьopнитe, пepyĸepнитe, apxивa, aтeлиeтaтa, фoaйeтaтa, ще получат достъп до "ĸoвaчницaтa" нa нaгpaдитe "Aскеер" и звyĸoзaпиcнoтo cтyдиo нa Дoни. 

Ден на отворените врати има и в театър "Възраждане". Безплатен през деня ще е достъпът още до Националния музей "Земята и хората", Националния политехнически музей и Къщата-музей на Пейо Яворов (но при специален режим).

За първи път под новите стъклени куполи на Ларгото ще зазвучи музика.

В Киноцентъра в Бояна ще бъде открит концертът на световноизвестния изпълнител от Израел Идан Райхел от 20.30 часа. Събитието е част от ТОЛ-ФЕСТ 2016 и се организира под егидата на Столична община и Посолството на Израел в България, а 10% от печалбата ще бъдат дарени на Български Червен кръст.

В Народното събрание също събота е Ден на отворените врати, а поводът е отбелязването на Европейските дни на наследството в България. Часовете за свободен достъп на граждани са от 10.00 до 16.00.

Гостите на парламента ще имат възможност да се запознаят с историята на сградата и да разгледат изложба, посветена на българския воин.

Европейските дни на наследството са съвместна иницатива на Съвета на Европа и Европейския съюз и се провеждат всяка година през септември в почти всички европейски страни под мотото "Европа, общо наследство". Проявата в България тази година е под надслов "Културното наследство в информационното общество".

Споделяне

Още от Общество