София да инвестира в слънчеви топлоцентрали предлага организация

София да инвестира в слънчеви топлоцентрали предлага организация

Вместо да тегли заем от 67 млн. евро за когенерация за горене на гориво от боклуци, Столичната община да даде парите за слънчеви топлофикационни мрежи. Това предлагат от Института за нулевоенергийни сгради с писмо до зам.-кмета по финансите на София Дончо Барбалов.

Общината задейства процедурата за тегленето на заема от Европейската инвестиционна банка за изграждането на мощност, в която да се изгаря горивото, получавано от отпадъците на столицата. Тя трябва да е алтернатива на производството на пара и топла вода с газ.

Според общината инсталацията ще доведе до намаляване на разходите на столичното парно, включително за газ, ще намали вредните емисии и фините прахови частици, изхвърляни от една от топлоцентралите на дружеството, и ще даде възможност цените на парното и топлата вода поне да не се увеличават през 19-те години, в които заемът ще се изплаща.

Целият проект на "Топлофикация" е за 157.54 млн. евро. По-голямата част от тях - 91.8 млн. евро, ще са от европрограмата за околна среда. Когенерацията е част от цялостния проект за третиране на отпадъците на София, по който бяха построени завод за боклук и инсталация за компостиране на зелени и хранителни отпадъци.

Проектът за когенерация, който се подготвя от години, предизвика критики от страна на граждани и неправителствени организации.

Според Института за нулевоенергийни сгради вместо за спорното съоръжение парите може да се дадат за слънчеви топлофикационни мрежи. "С подобна сума могат да бъдат изградени топлофикационни мрежи в кварталите, които в момента се отопляват с индивидуални котли на твърдо и течно гориво. При това тези топлофикационни системи от ново поколение ще са нулевоемисийни, тъй като няма да са базирани на горивни процеси, които неизбежно отделят вредни емисии", пишат от организацията.

Топлофикациите, захранвани от слънчева енергия, се състояли от слънчеви колектори за индустриално производство на топлинна енергия, сезонни буфери и топлопреносна система. Модулите за слънчево подгряване на вода (слънчеви колектори) се свързват във верига, през която протича работна течност: вода (или вода с гликол). В зависимост от потреблението, топлинната енергия се насочва или за директна употреба, или за затопляне на сезонните буфери за последващо използване. Ако добитата температура е ниска (например през зимата) – то се използва друг източник за затопляне.

Слънчевите топлофикации набират все по-голяма популярност в Северна и Западна Европа, а през последните години се търсят възможност за реализация и на Балканския полуостров, пишат от Института за нулевоенергийни сгради. Тяхно проучване през миналата година показало, че 70% от отоплението и подгряването на битова топла вода в жилищния квартал "Кайсиева градина" във Варна може да се покрива от слънчева енергия чрез слънчеви топлофикации. За целта е необходимо върху жилищните блокове да бъдат монтирани слънчеви колектори.

От общината обаче твърдят, че проектът за инсталация, работеща с гориво от отпадъци, трябва да се реализира тъй като е част от цялостното решение на проблема с отпадъците и може да се стигне до връщане на средства в бюджета на ЕС, които вече са усвоени за завода за боклука.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес