Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София да се сдобие със "Златна линия", Алея на спортната слава, Канал и нови площади

10 коментара
Пространството пред храма "Александър Невски" да стане изцяло пешеходно е една от идеите за новия облик на центъра на София. Илюстрация А.Д.А.
 • Това е предложението за новия вид на кръстовището пред Националния стадион "Васил Левски". То трябва да се превърне в Площад на спорта.
 • Проектантите предлагат край р. Перловска в участъка от Орлов мост до ул. "Граф Игнатиев" да има Алея на спортната слава.
 • По протежението на Алеята на спортната слава ще има няколко тематични площада. Така би трябвало да изглежда Площадът на шаха.
 • Предложението за Площад на леката атлетика и олимпийските игри.
 • Идеен проект за Площад на бокса и борбата с амфитеатър.
 • Проектантите предлагат да се вдигне нивото на водата в р. Перловска, за да прилича на река, а не на канал.
 • Една от тематичните градини в проекта за пространството около р. Перловска.
 • Поглед от високо на р. Перловска и околното пространство.
 • Тротоарът около езерото Ариана трябва да бъде разширен с лека конструкция над водната повърхност.
 • Централната улица "Граф Игнатиев" трябва да стане пешеходна зона.
 • Поглед от високо на пространството около църквата "Св. Седмочисленици".
 • Предложение за нов облик на площад "Гарибалди".

По-малко места за паркиране по улиците, още няколко пешеходни пространства, "Златна линия", която да минава покрай основните градски забележителности, Алея на спортната слава и временен книжен пазар на площад "Славейков". Това са част от промените, предложени в окончателните проекти за промяна на облика на центъра на София.

Голяма част от нововъведенията бяха представени още миналата година в рамките на конкурса за новия облик на централната част на столицата. Сега някои от тях са преработени от общината и предложени за обществено обсъждане. След това те може да претърпят още промени. За реализирането на окончателните проекти се разчита на 80 млн. лв. от еврофондовете.

Първите обсъждания поставиха основно въпроса до колко проектите за отделните части от центъра са свързани помежду си. Дискусия предизвика и идеята за кръгово движение на кръстовището пред централния вход на Националния стадион "Васил Левски", тъй като то предвижда премахване на светофарите. Според някои експерти това ще затрудни преминаването на пешеходците, тъй като трафикът в района е натоварен.

Все още не е ясно каква ще е съдбата на пространството около Президентството и Народния театър, тъй като резултатите от конкурса за тази част от центъра се обжалват в съда.

Без коли пред "Александър Невски"

Пространството пред храма "Александър Невски" да стане изцяло пешеходно. Местата за паркиране около него да бъдат значително редуцирани. Паветата по улицата да бъдат заменени с нова настилка, която да се изравни с нивото на тротоарите. Пред храма да се направи колонада от осветителни мачти с височина 18 и 12 метра. Те са аналог на тези от наскоро реализирания проект Екзибишън Роуд в Лондон - улица, на която се намират няколко музея.

Тези идеи са част от проекта на архитектурното студио "А.Д.А." за пространството около "Александър Невски", Народното събрание, част от бул. "Васил Левски", градината "Кристал", пространството зад Военния клуб.

Според него в паважа на площад "Александър Невски" ще бъдат инкрустирани "златни" плочки от масивен бронз. Идеята е да "изразяват почит към граждани с принос към София и България". "Съзвездието" ще расте постоянно. "Актът е свързан смислово с мястото - Некропола на древна Сердика, и с намиращите се в близост паметници на Незнайния войн, на Паисий, на Вазов и на Левски. Идеята е инспирирана от нейни аналози в градове като Берлин, Мюнхен, Берн, Кардиф и Бреша", пише в проекта.

Златните плочки трябва да са част от т. нар. "Златна линия", обозначаваща забележителностите в центъра на София. Тя трябва да започва от пространството между сградите на Народното събрание и Българската академия на науките, където се предвижда създаването на "мини триъгълен площад". По нея ще водят "златни" плочки и бронзови указателни табели.

Пространството около Народното събрание и "Александър Невски" ще се освободи от паркираните коли, като за целта се предвижда да бъдат построени автоматични подземни паркинги. Три от тях за общо 250 коли ще са на ул. "Оборище" зад "Александър Невски", а зад паметника на Цар Освободител са планирани още два за общо 260 коли.

Сред идеите е и преустройство на градината зад Военния клуб. Скулптурите на Любомир Далчев, които в момента се намират там, ще бъдат преместени в градината между Народното събрание и Софийския университет. Предлага се в пространството зад Военния клуб да се направи полуподземна сграда, изцяло покрита от градината, но с едноетажна фасада към Военния клуб. Зелените площи в това пространство също ще бъдат променени. Предвижда се демонтиране и преместване неясно къде на Паметника на опълченците зад Военния клуб. В района трябва да има места за временни пазари.

Променена, но не драстично, ще бъде и градината "Кристал". Предвижда се асфалтовите настилки там да бъдат заменени с плочи. Ще има нови пейки. Барът до ул. "Шести септември", известен като бара на "Кристал", трябва да бъде заместен от модерен кафе-павилион.

Пълноводна река Перловска и кръгово пред Националния стадион

Вдигане с 60 см на нивото на река Перловска в участъка по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и кръстовището с ул. "Граф Игнатиев", се предлага в идейния проект за новия облик на тази част от столичния център. Той е разработен от "Стефан Добрев - Архитектура и дизайн". Нивото на водата трябва да се вдигне с подвижни прегради, които да оформят бентове. "Така с изграждането на тези прости и нескъпи съоръжения “Каналът” ще се превърне отново в красива река, което е от извънредна важност както за благоустрояването на цялата зона, така и за цялостния пейзаж на столицата", смятат авторите на проекта.

По протежението на канала ще бъде направена Алея на спортната слава. На нея ще има звезди с имената и постиженията на известни български спортисти. Идеята е на няколко по-широки места да се оформят тематични площади - на бокса, на леката атлетика, волейбола, баскетбола, художествената гимнастика, на шаха, на тениса. Според критици на предложението площадите са прекалено много за това пространство.

Пред централния вход на Националния стадион "Васил Левски" трябва да се обособи Площад на спорта. За целта движението на това кръстовище трябва да се трансформира в кръгово. "Тук могат да бъдат организирани тържества, манифестации и спортни мероприятия. В острова на кръговото кръстовище се предвиждат сухи фонтани - характерно за тях е че, нямат водно огледало и водата циркулира от резервоара през дюзите и обратно в резервоара . Целият площад е организиран на принципа на "споделеното пространство“ между коли, велосипедисти и пешеходци", обясняват авторите.

Предлага се бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" да се разшири и платната за движение във всяка посока да станат 3 за сметка на широките тротоари покрай река Перловска. При първите обсъждания създаването на кръговото беше поставено под въпрос, тъй като интензивният трафик в района ще направи трудно преминаването на пешеходците, които вървят по Алеята на спортната слава. Проблемът ще стане още по-голям при разширяването на булеварда.

Авторите на проекта предлагат съществуващата сега велоалея да бъде изместена към булеварда, да стане двупосочна и да бъде отделена от автомобилния трафик с жив плет.

Графа - зона за пешеходци

Една от основните софийски централни улици - "Граф Игнатиев", известна като Графа, ще стане територия за пешеходци. Това се предлага в идейния проект на "А.Д.А." за тази част от софийския център. Идеята е трамваите да продължат да минават по улицата, но в отсечките между площадите "Гарибалди" и "Славейков" и "Славейков" и бул. "Патриарх Евтимий" линията да е само една и по нея да се движат трамваи-совалки. Разнебитената сега настилка на улицата да бъде подменена с плочи, част от тях да са цветни и да образуват зигзагообразни линии, които наподобяват обичайното движение на пешеходците в района, пише в проекта. Нивото на платното и тротоарите ще се изравни.

Ще се променят и характерните за тази улица пазари. Зеленчуковият при градината на църквата "Св. Седмочисленици" ще бъде преместен на противоположния тротоар и модернизиран. Пазарът за книги на пл. "Славейков" трябва да стане временен - да работи само няколко дни от седмицата, а в останалите площадът да е свободен. Ще се промени и външният вид на сергиите. Предлага се да се намали площта, която пазарът заема, като централната част на "Славейков" остане свободна. Предлага се фонтанът на площада, който не работи от години, след като човек загина от токов удар, да бъде премахнат.

Ремонтирани, с нови настилки и обновени зелени площи трябва да са градината при църквата "Св. Седмочисленици" и пл. "Гарибалди".

На стената на сградата на Нотариата на ул. "Граф Игнатиев" ще бъде направена Стена на Джон Ленън. И сега това място се използва неформално за почит на музиканта. "За да се предотврати вандализирането на стената, се предвижда изнесена напред метална конструкция с мрежа и панели, позволяваща свободна изява на почитателите на Ленън по подобие на стената в Прага", пише в проекта.

Улица "Иван Шишман" ще остане отворена за коли. Нивото на тротоарите по ул. "Солунска", която свързва "Граф Игнатиев" с пешеходната част на бул. "Витоша" ще бъде изравнено с това на пътното платно, но движението на автомобили ще остане. Само ще бъдат намалени местата за паркиране.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #10

  Преди да похарчат милиони за проекти, за които не е сигурно колко хора ги подкрепят, нека преасфалтират София и да подменят тротоарите. Колко хора спортуват в центъра на града и още колко биха се включили ежедневно? Нека се направи допитване от какво се нуждаят софиянци: култура или спорт. Да се помисли за кошчета за боклук - това е основният замърсител на "околното пространство".Газим боклуци по спирките, те все още са доста неугледни. Озеленяването на градинките и улиците още не е достатъчно европейско.

 2. Vladimir Yosifov
  #9
 3. Vladimir Yosifov
  #8

  Кой тротоар на Графа е по-силен от търговска гледна точка ? Слънцето фактор ли е за по-високи обороти на магазини и заведения ?

 4. Athena_deactivated_1463847283
  #7

  Каква спортна слава? Спортистите дето станаха мутри и мафиоти ли? Канала си е много добре както си е. Много конунистически дизайн.... някой ударник и партизанин липсва само. Такава мегаломания...Оставете София каквато си ... достатачно ни е този паметник срещо ЦУМ и други подобни глупости. А трамваите в София, за разлика от тези в Сан Франциско (които са совалки) са за използване, а не атракция. Какво ще стане с трамваите нагоре към Лозенец?

 5. Mad Dog
  #6

  Това обаче не го писаха в "Работническо дело" затова архитектите не знаят за него.

 6. Mad Dog
  #5

  А за тези които все още не вярват, всички мазета на Графа и Евлоги Георгиев бяха наводнени.

 7. Mad Dog
  #4

  Тези архитекти виждали ли са как Перловската река стига до ръба но моста на Граф Игнатиев по време на много силен дъжд? Защото аз съм го виждал. Също така целият Граф Игнатиев беше наводнен с 15 см вода която се оттичаше към канала (Перловската река). Като човек който е израсъл на ъгъла на Графа и Евлоги Георгиев и преживял това явление на природната стихия, смятам, че вдигането на нивото на реката е лудост.

 8. Майтапчия
  #3

  Велоалеята ликвидира ли се?

 9. В и К
  #2

  Хайде най-сетне, без паметници в Княжеската градина!

 10. Коментарът е изтрит в 20:24 на 30 май 2018 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.