София даде 12 дка около Националния стадион на спортното министерство

Ведомството щяло да въвежда ред в паркирането като осигури места за нуждите си

София даде 12 дка около Националния стадион на спортното министерство

Столичната община ще даде 12 дка около Националния стадион "Васил Левски" на Министерството на младежта и спорта. Ведомството на Красен Кралев трябва да стопанисва общинския терен за 5 години. Получава го безвъзмездно, за да направи паркинг за собствените си нужди и тези на спортните клубове.

Решението за предоставянето на имота бе гласувано от Столичния общински съвет на последната му сесия за годината. Един от аргументите е, че общината не може да сложи ред в паркирането около стадиона и за това дава на спортното ведомство да свърши тази работа. Единият от вносителите на доклада - Анатоли Илиев от ГЕРБ, обясни, че местната власт не можела да реши този проблем, тъй като не целият терен бил общински.

От думите му стана ясно, че спортното министерство, чиято сграда се намира на няколкостотин метра от стадиона, ще ползва предоставените терени също за паркинг. Местата за паркиране обаче щели да бъдат намалени - от около 700, преброени от общинарите, на около 180. Министерството щяло да реши дали паркингът да е публичен, обясни Илиев.

Той каза още, че спортното министерство ще получи терените откъм езерото "Ариана" и от задната страна на стадиона - към Борисовата градина. Общинското дружество пазари "Запад" ще продължи да управлява паркинга, който направи преди няколко месеца от страната на метростанцията. Там също с години се паркираше безразборно. Общината успя да сложи ред в тази част, като постави бариера, но не направи същото с малкия свободен паркинг откъм "Ариана".

Нов опит

Илиев предложи почти същия доклад - за отстъпване на останалата част от пространството около стадиона на спортното министерство, преди една година, но тогава той не мина. Разликата в сегашното предложение е, че площта е увеличена значително - от 5 на над 12 дка, а срокът за отдаване на терена на министерството е намален от 10 на 5 години.

Марта Георгиева (ДСБ) критикува вносителите за това, че в доклада им няма информация какви са намеренията на министерството за терена и отново се обяви срещу превръщането на това място, част от Борисовата градина, в паркинг.

"Докладът е такъв, какъвто трябва да бъде, защото проблемите са такива, каквито са", отговори ѝ Илиев.

Общинският съветник Трайчо Трайков определи доклада като "унижение към общинските съветници, гражданите и кмета", тъй като с него се прави "оскърбителна презумпция", че общината не може да въведе ред, а министерството може. Той каза още, че в документа пише, че министерството трябва да осигури сигурността под колоните на стадиона и за тази цел получава не само терените под тях, а цели 12 дка.

Въпреки критиките предложението беше подкрепено от 37 общински съветници, а трима гласуваха против.

За да получи паркинга около стадиона, спортното ведомство трябва да подпише договор с общината. Неговият текст предстои да бъде внесен за одобрение от съвета.

Подкрепа за усилията за Витоша

На заседанието си в четвъртък общинарите гласуваха и още едно решение, свързано със спортното министерство. Те приеха декларация, с която изразяват подкрепа за усилията на ведомството за издигането на кандидатурата на София за домакин на младежките олимпийски игри през 2024 г. и модернизирането на спортните съоръжения, нужни за форума. Към момента усилията на министерството за подмяна на съоръженията минават през промяна в плана за управление на парк "Витоша".

Декларацията беше приета по искане на Карлос Контрера от ВМРО. За да получи широка политическа подкрепа, се наложи да бъде силно редактирана и от текста ѝ да отпадне одобрението на общината за промяната на плана за управление на парк "Витоша". Тя беше поискана от спортното ведомство и предвижда сериозно либерализиране на режимите за строителство на ски съоръжения.

Споделяне

Още по темата

Още от България