Паметник на цар Самуил ще има в градинката на черквата "Света София"

София даде картбланш за строежа на небостъргач в "Младост"

Фалиралите "Галатея" и "Озеленяване" се вливат в "Софийски имоти"

Така ще изглежда небостъргачът в "Младост"

Картбланш за строеж на небостъргач в столичния квартал "Младост", процедура за избиране на трима обществени посредници за "Топлофикация", вливане на закъсалите общински фирми "Галатея" и "Озеленяване" в "Софийски имоти", продажба на общински имоти, издигане на паметник на цар Самуил в градинката до черквата "Св. Георги Победоносец". Това са част от решенията на Столичния общински съвет, който разгледа на заседанието си в четвъртък впечатляващите общо 78 доклада, но не всички бяха одобрени.

"Мега китайска стена" ще изникне в кв."Младост"

Зелена светлина на турския инвеститор "Гаранти-Коза България" за строежа на три високи сгради, едната от които е 100 метра, на мястото на магазин "Деница" в кв."Младост 3" даде Столичният общински съвет.

Новият комплекс ще бъде изграден в карето между бул. "Александър Малинов" и ул. "Филип Аврамов" на площ от 31 дка, като инвестицията ще е около 100 млн. евро. Турският инвеститор е купил парцела от "Ди ен джи асетс", собственост на бизнесмена Любомир Павлов, през миналата година.

Плановете на "Гаранти-Коза България" са от първия до 17-ия етаж на небостъргача да има 5-звезден хотел от известна световна верига, а от 18-ия до 36-тия етаж ще има луксозни апартаменти. Отделно в комплекса е планирано да бъдат изградени още търговски център, очна клиника, фитнес и спа център с басейн. Сградите ще имат директна подземна връзка със станцията на метрото в "Младост 3". Ще има и подземни гаражи на три етажа. Фирмата е предвидила парк, в който трябва да преместят и ценните дървета от терена.

"Това е мега китайска стена и дори не знам как Министерството на екологията е издало положителна екооценка. Тази сграда ще има в пъти по-голям ефект от "Хилтън" на въздушния поток", коментира общинският съветник от НДСВ Любка Качакова по време на обсъждането на доклада в комисията по екология към СОС във вторник, но по време на сесията се разсея и не се изказа. Главният архитект Петър Диков тогава я успокои, че в София няма проблем с проветряването, още повече в "Младост", а височината на сградата е в рамките на позволеното от закона.

Очаква се решението на съветниците за изменение на плана за регулация и застрояване за кв."Младост 3" да бъде обжалвано от неправителствени организации, които се обявиха против него.

"Галатея" и "Озеленяване" се вливат в "Софийски имоти"

Общинските фирми "Галатея" и "Озеленяване" се вливат в "Софийски имоти", решиха още съветниците.

Двете дружества трупат от години загуби. "Галатея" беше създадена през 2002 г. с идеята да се ремонтират почивните бази на общината, за да има къде да летуват децата на приемливи цени. За целта бяха продадени 8 имота за 2.3 млн. лв., но ренесанс на общинското почивно дело така и не се случи. Вместо това ремонтирани бази бяха отдадени под наем на смешни цени на частни фирми, които трупаха печалби. В последните години за да се издържа общинската фирма, периодично се продаваха имоти, за да се плащат заплатите на персонала. Въпреки това "Галатея" постоянно излизаше на загуба.

Другата общинска фирма "Озеленяване" също е на загуба, като периодично е разтърсвана и от скандали за източване на средства. Единият от бившите ѝ шефове Любомир Ников беше даден дори на прокуратурата заради източване на над 580 хил. лв., но впоследствие се оказа, че вместо да лежи в затвора, се разхожда с луксозно бентли, по думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Омбудсмани за парното

Столичният общински съвет одобри и правилата за избор на омбудсманите за "Топлофикация София". Плановете са да бъдат избрани трима обществени посредници. Така граждани и фирми ще могат да подават жалба или сигнали за действия или бездействия на дружеството.

Обмудсманите ще проверяват сигналите, ще дават юридически консултации и ще излизат с препоръки до ръководството на общинската фирма. Те ще организират и помирителни срещи между дружеството и клиентите. Посредниците ще изготвят и доклади за причините, които водят до нарушаване правата на гражданите. Ще са длъжни да поддържат регистър на жалбите и сигналите.

Услугите на омбудсманите на парното ще са безплатни за гражданите и фирмите. Заплатите им ще са за сметка на "Топлофикация София". Предвижда се да се отчитат годишно пред СОС за свършената работа.

Паметник на цар Самуил в близост до черквата "Света София"

Паметникът на цар Самуил ще бъде точно срещу композицията "Самуилови войници" в градинката зад Военния клуб в София, реши още Столичният общински съвет.

Съветниците се обединиха, че това е най-подходящото място. Допълнителен аргумент беше, че има исторически сведения за черкуване на цар Самуил в базиликата "Света София". Първоначално идеята беше паметникът да бъде поставен в градинката на черквата "Св. Георги Победоносец".

Предвижда се постаментът на паметника да е висок 220 сантиметра, а фигурата на цар Самуил 330 сантиметра. По-рано през годината се проведе конкурс за облика на монумента, който беше спечелен от скулптора Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

Поводът за поставянето на паметника е навършването на 1000 години от смъртта на цар Самуил, който умира на 6 октомври 1014 г. от сърдечен удар при вида на ослепената войска. Владетелят е роден в Средец, като през 986 г. разгромява византийския император Василий II при Траянови врата, тръгнал на поход да превземе града. Цар Самуил е последният владетел на първото българско царство и управлява страната от 997 до 1014 г. преди падането ни под византийско робство.

Паметникът ще бъде изграден за сметка на д-р Милен Врабевски, който е председател на фондация "Българска памет". Общината се е ангажирала да осигури нужното количество бронз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес