София даде краен срок за поставянето на "Бронзовата къща"

В противен случай общината ще се откаже от инсталацията

В началото на май Пламен Деянофф (вляво) показа няколко сглобени модула от инсталацията на австрийския президент Александър Ван дер Белен (вдясно). Сн. БГНЕС

Инсталацията "Бронзова къща" трябва да бъде поставена на мястото на бившия мавзолей в София до края на юни. В противен случай договорът между Столичната община и фондацията, която представлява автора ѝ Пламен Деянофф, ще бъде прекратен. Това обясни председателят на комисията по образование и култура към Столичния общински съвет Малина Едрева.

Изграждането "Бронзовата къща" в центъра на София е по идея на Австрия, където живее Деянофф. Инсталацията трябваше да символизира приключващото след около 3 седмици българско председателство на Съвета на ЕС и следващото го австрийско председателство. Изграждането на съоръжението обаче започна едва в началото на май, когато бяха сглобени няколко елемента. Те бяха показани на австрийския президент Александър Ван дер Белен, който по това време бе на посещение в София.

След демонстрацията работата по монтажа спря, а преди дни и малкото сглобени части бяха разглобени. Пред сайта "Площад Славейков" авторът Пламен Деянофф обясни, че "Бронзовата къща" ще се сглобява на друго място и после ще бъде монтирана в градината на Народния театър "Иван Вазов". Освен това каза, че се забавил с проекта, тъй като общината не била укрепила навреме площадката, компроментирана при взривяването на мавзолея.

"Няма такова нещо. Готови сме от края на март", заяви в петък Малина Едрева и определи забавянето на проекта като "необяснимо и недопустимо". Тя каза още, че по-рано през деня е договорен времеви график за монтирането на инсталацията. Условието на общината било тя да е готова преди последния ден на юни, за да е символ на преминаването от българското към австрийското европредседателство. "Поставихме условие монтажът да приключи поне десетина дни преди края на юни. Работата трябва да започне в сряда", каза Едрева.

"Всяка седмица ще следим изпълнението на проекта и ако то изостане от графика, ще прекратим договора с фондацията, представляваща автора", допълни тя.

Едрева заяви още, че при разговорите с австрийското посолство, което предложи "Бронзовата къща", станало ясно, че има проблеми с финансирането ѝ, но австрийската страна стои зад проекта. Той се осъществява със средства, събрани от Пламен Деянофф, а австрийската страна плаща за транспорта. Столичната община осигури 100 000 лева за обследване на пространството под площадката и укрепването ѝ, за да се превърне в място за представяне на съвременно изкуство.

Според представянето на автора "Бронзовата къща" е вдъхновена от дърворезбите в българските възрожденски сгради. В същото време стилистиката на скулптурата е съвременна. Според описанието на автора тя трябва да препраща към Хрельовата кула в Рилския манастир.

Преди време Деянофф искаше да постави артинсталацията в родния си Велико Търново, но това така и не се е случи. Деянофф вече 12 години прави отливки на орнаменти и макети на "Бронзовата къща", които представя в музеи по света.

Междувременно художникът Петко Дурмана публикува в своя YouTube канал видео (пуснато и на в "Площад Славейков"),  в което Деянофф обяснява пред австрийска публика, че е трябвало да убеждава властите в София, че това, което прави е изкуство, тъй като в България хората не разбирали от съвременно изкуство.

В него Деянофф казва още, че постоянно увеличавал височината на все още несъществуващата инсталация, тъй като смятал, че колкото по-монументална е, толкова по-голямо впечатление ще направи. За това в различни представяния тя беше висока ту 9, ту 10, ту 14 метра.

"Докато височината растеше, изведнъж ми хрумна, че тя много прилича на средновековна кула в Рилския манастир. И им казах, че всъщност през цялото време сме се позовавали на тази средновековна българска архитектура", казва още Деянофф. Той разказва още, че бил съветван от "български политици" да направи "обществени прослушвания" на проекта, около които да не се шуми много, за да е сигурно, че няма да има обществено недоволство и инсталацията да може да бъде поставена на мястото на мавзолея. Освен това му казали, че за да не е нужно обявяването на конкурс, "Бронзовата къща" ще бъде сложена само за една година.

От общината отричат да са давали такива съвети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?