София дължи 5.15 млн. лв. на фирмите за балиране

София дължи 5.15 млн. лв. на фирмите за балиране

Столична община (СО) дължи 5.15 милиона лева на трите фирми, които до този момент балираха сметта на София, показа проверка на Mediapool. В сряда от Столична община съобщиха, че са спрели опаковането на сметта след отварянето на депото в кв. “Суходол”.

Според договорите за балиране, с които Mediapool разполага, СО е задължена да изплати като неустойка при по-малко транспортирани за опаковане боклуци за пълните фиксирани обеми. И за трите фирми количествата са 350 тона дневно, но не по-малко от 150 хил. тона за година. Неустойките се изчислени според количеството боклук, които фирмите трябва да обработят за едно тримесечие. То е 26 250 тона.

В сряда зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска съобщи, че договорите с фирмите “Чистота-Искър”, “Микс ПС” и “Еко Ел-6” приключват през месец юни 2008 година. Така за 6-те месеца, които остават до изтичането на контрактите, кметството дължи “Еко Ел-6” 1.815 милиона лева. За “Микс ПС” сумата е 1.77 милиона лева, а на общинската “Чистота-Искър” трябва да се платят 1.57 милиона лева.

Разликите в трите суми идват от различните цени за балиране на тон отпадъци, фиксирани в договорите с трите оператора.

“Договорите на двете частни фирми за балиране на отпадъци със Столичната община са до юни следващата година и все още не е ясна реакцията им при създалата се нова ситуация със сметоизвозването в София”, заяви Мария Бояджийска.

Освен с този проблем, който вероятно ще приключи с изплащане на сумите, София трябва да реши какво да се прави и с количествата бали, съхранявани на площадките в “Кремиковци”, “Дружба” и “Требич”. Там са натрупани 470 000 тона смет. Количеството е произведено от столичани за около 15 месеца.

Те няма да могат да бъдат транспортирани в “Суходол”, защото биха запълнили почти целия свободен обем на депото. Бояджийска заяви, че в момента се водят преговори с Министерството на околната среда и водите къде балите да бъдат депонирани. При всички положения купчините опакован боклук не могат да останат на трите площадки, защото от гледна точка на европейското законодателството, те са незаконни.

Европейската комисия вече откри наказателна процедура срещу България заради кризата със сметта на София. От своя страната Столична община и Министерски съвет използваха действията на Брюксел като оправдание за отварянето на депото в “Суходол”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?