София дава 2 млн. лева от приватизация за ремонт на паркове

Поръчката за ремонт на парка в "Дружба" вече е обявена. Сн. БГНЕС, архив

Около 2 млн. лева ще бъдат отпуснати за ремонт на част от столичните паркове. Решенията за осигуряването на средствата е взето от управата на Специализирания общински приватизационен фонд и предстои да бъдат гласувани от общинския съвет в четвъртък.

На заседанието на общинарите трябва да бъде одобрено разпределението на общо над 10.2 млн. лева от средствата от приватизация. Основният ресурс на фонда дойде от продажбата на общинския дял в Общинска банка.

От фонда ще бъдат отделени 1.2 млн. лева за ремонт на парка в столичния кв. "Дружба". Обществената поръчка за тази дейност вече беше обявена от Столичната община. Тя включва обновяване на алеите, на две детски площадки, изграждане на открит фитнес, кучешка площадка и благоустрояване около понтона на езерото в парка.

Други до 600 000 лева ще бъдат отпуснати за продължаването на ремонта на Северния парк в "Надежда". Според доклада на районния кмет Димитър Димов до приватизационния фонд за ремонта на парка са нужни близо 1.5 млн. лева, с които да се направи паркинг, представителен вход, фонтан, зона за детски игри, да се ремонтират алеи и площадки и др.

Още 280 000 лева ще бъдат отпуснати за довършването на частичния ремонт в един от най-големите столични паркове - Южния. За обновяването на част от алеите в него вече бяха дадени 1.2 млн. лева от приватизационния фонд, но се оказало, че сумата няма да стигне. Причината е, че предварително е предвидена по-малка обща площ на алеите, а разминаването с действителното състояние станало ясно при започването на обновяването им, което вървяло с геодезическо заснемане, става ясно от доклада на администрацията до приватизационния фонд.

От миналата година тече ремонт и на Западния парк, но работата е далеч от приключване, въпреки че според първоначалните планове обновяването вече трябваше да е факт. В момента строителството е спряно заради грешки в проекта - оказа се, че фундаментите на главния вход са проектиране върху канализационен колектор.

В четвъртък общинарите ще гласуват и поставянето на паметник на кап. Петко Войвода в Борисовата градина. Бюстът е по проект на проф. Валентин Старчев. Той е автор на паметник на кап. Петко Войвода, поставен на Алеята на Гарибалдийците в Рим.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?