София дава 2 млн. лв., за да тръгне проектът за обновление на градския транспорт

Столичната община ще отпусне безлихвен заем от близо 2 млн. лв., за да тръгне европроектът за обновление на градския транспорт на стойност 122 млн. лв. Решението предстои да бъде одобрено в четвъртък от общинските съветници.

 

Средствата са необходими, за да се организират тръжните процедури и да се осигурят авансовите плащания.

 

Договорът за обновление на градския транспорт беше подписан през август 2011 г., но досега по него не е направено почти нищо. Срокът за изпълнението му е до лятото на 2014 г. Финансирането е по оперативна програма “Регионално развитие”. Столичната община трябва да осигури 14.6 млн. лв., а 83.1 млн. лв. са безвъзмездната помощ. До момента Столичната община не е получила нито лев по проекта от управляващия орган, показва информационната система за еврофондовете ИСУН.

 

Близо 100-те милиона лева ще отидат за купуване на интелигентна система за управление на трафика на 20 кръстовища. Освен това ще бъдат монтирани и 600 електронни информационни табла на спирките на градския транспорт, които показват времето за пристигане на следващия автобус.

 

Ще бъдат купени и 50 нови нископодови тролейбуса. Ще се изгради и нова трамвайна линия от Семинарията до Студенския град с дължина от 4.6 км. Ще се направи и ремонт на 3.7 км релсов път по бул.”България” в участъка от бул.”Витоша” до крайното обръщателно колело.

 

Освен това ще бъде направен и маркетингов и правен анализ за възможностите и условията за отдаване правото на монтаж, експлоатация и поддържане на навесите на спирките на градския транспорт.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?