София дава 50 000 лв. за анализ как да заработи Княжевският лифт

София дава 50 000 лв. за анализ как да заработи Княжевският лифт

Столичният общински съвет (СОС) реши да финансира с 50 000 лв. ново проучване на неработещия от години Княжевски лифт.

Целта е общината е да принуди собственика на съоръжението "Витоша ски", зад което стои банкерът Цеко Минев, да възстанови въжената линия.

Решението е взето на заседанието на СОС в четвъртък с гласовете на управляващото мнозинство коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака".

Според експерти в СОС и представители на опозицията обаче парите ще бъдат похарчени напразно. Вместо това те предлагат управляващите да търсят други начини построеното през 1962 г. съоръжение да заработи отново.

Решението на съветниците предвижда да бъде избрана частна фирма, която да "обследва възможностите за възстановяване на Княжевския лифт в рамките на съществуващите лифтови станции и съществуващите фундаменти".

Възстановяването на работата на Княжеския лифт е едно от предизборните обещания на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя пое ангажимент това да стане най-късно през 2021 г.

Собственикът на лифта - дружеството "Витоша ски", предлага линията да бъде възстановена, но с изграждането на три нови стълба.

"Два от тях попадат в зона за парк, намираща се северно от Беловодски път, а един е в Природен парк "Витоша". Това обаче със сигурност е свързано с провеждане на процедура по промяна на Плана за управление на природния парк, което ще отдалечи още повече реализацията на проекта във времето", коментира по време на обсъждането на доклада в комисиите на СОС главният архитект Здравко Здравков.

Споделяне

Още от Бизнес