София дава езерото "Ариана" под наем чрез търг

Преди осем години Бойко Борисов го даде на кръга "Котараците" срещу инвестиция от 3 млн. лв.

Езерото "Ариана", сн. БГНЕС

Столичната община най-после се реши да отдаде под наем езерото "Ариана" и околните площи, на които има изградени търговски обекти, за срок от 5 години с тръжна процедура. Началната цена за ползването на 8200 кв. м площ на съоръжението е 8480 лв. месечно, реши Столичният общински съвет в четвъртък по предложение на зам.-кмета Юлия Ненкова.

Бъдещият наемател ще има задължения да поддържа и атракциона, разходите за който са изчислени на 4242 лв. Поддръжката на езерото годишно струва 30 620 лв., а разходите за ток са изчислени на 13 800 лв.

Експертите на Столична община препоръчват да се направи ремонт на дъното на езерото, както и да се подменят инсталациите и да се поставят нови помпи. Водната площ ще може да продължи да се ползва за ледена пързалка през зимата. Според пазарните оценки на общината приходите за наемателя ще са от порядъка на 114 хиляди лева годишно.

По информация на в. "Сега" досегашният наемател "Профудс" е плащал по 2000 – 3000 лв. месечен наем.

Ако се съди от публикуваните финансови отчети дружеството не е в добро финансово състояние. Според последния отчет на компанията в Търговския регистър за 2011 г. оборотът ѝ е бил малко над 2 млн. лв. при 1.3 млн. лв. година по-рано. Печалбата за 2011 г. е 158 хил. лв., но заради натрупана загуба от минали години дружеството е на загуба от 151 хил. лв.

Езерото "Ариана" беше възстановено преди осем години срещу инвестиция от 3 млн. лв. на "Профудс" и договор за 5 години. Това стана по времето на кмета Бойко Борисов, който използва вратичка в закона и даде водната площ без търг. Договорът с компанията изтече преди години, но по неясни причини Столичната община го удължаваше с анекси, което стана повод депутати и съветници да нарекат наемателите като кръга "Котараците". За последно договорът с тях беше удължен от кмета Йорданка Фандъкова и изтече през лятото.

Малко след сключването на договора с "Профудс", дружеството с ограничена отговорност е собственост на Ивайло Кръстев, Петко Димитров и покойния вече Константин Александров. Чрез други фирми тримата държат собствеността в редица столични заведения като "Син сити", "Найт флайт" и много други. През годините дяловете са прехвърляни неколкократно като към момента дружеството се води собственост на Мариана Анастасова и Цветанка Костадинова, сочи справка в Търговския регистър.

В момента край езерото "Ариана" има будки за продажба на безалкохолни напитки, бира и храна и три заведения, които се водят "преместваеми обекти". Единият е ресторант "Едно време", който е на "Профудс". Останалите два обекта - "Парк кафе" и "Бирария Перфект", се стопанисват от "Грийн дирекшън", според доклада на Юлия Ненкова.

Дружеството "Грийн дирекшън" е основано през август 2013 г., като едноличен собственик на капитала на дружеството е 63-годишният Александър Петров Владимиров, сочи справка в Търговския регистър. 

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?