София дава на концесия банята в Банкя за 35 години

Инвестицията се оценява на 10 млн. евро, концесионерът няма да плаща такса за първите 15 години

София дава на концесия банята в Банкя за 35 години

След неуспешните опити за отдаде на концесия без пари Централната минерална баня и Западния парк Столичната община пуска трета процедура – този път за 100-годишната неработеща баня в Банкя. Условията за отдаване на съоръжението на концесионер за срок от 35 години предстои да бъдат одобрени от Столичния общински съвет в четвъртък.

Заради инвестицията от 10 млн. евро се предвижда бъдещият концесионер да бъде освободен от плащането на концесионна такса през първите 15 години, а в следващите 20 години минималният размер не може да бъде по-малък от 200 000 лв. годишно. Това означава, че за срокът на концесията в общинския бюджет ще влязат най-малко 4 млн. лв.

Изискванията

Задължение на бъдещия концесионер е да възстанови банята, която е паметник на културата, и тя да започне да работи. Предварителните проучвания сочат, че за това ще са необходими около 5 млн. евро.

За да си избие инвестицията, на бъдещия концесионер се разрешава да изгради СПА-хотел на четири етажа със разгърната застроена площ от 7808 кв.м. Към него ще има басейн, плаж, и паркинг за 100 автомобила. Хотелът ще бъде свързан с топла подземна пешеходна връзка с банята.

Отделно на инвеститора се дава и паркът към банята, който е с площ от 3181 кв.м. Той беше основно ремонтиран със средства на общината и достъпът до него ще остане безплатен, твърдят от районната администрация.

Ще бъде изградена и открита сцена, на която ще има културни събития и концерти.

В новата зона за релакс и развлечения ще се предлагат СПА, водни и козметични процедури. Ще се организират и спортни прояви.

За да се гарантират сериозните намерения на инвеститора, се изисква той да представи няколко банкови гаранции. Едната е за 1.5 млн. лв. за обезпечаване на строителството на обекта. Друга е от 250 000 лв. за задължението да поддържа обекта в добър вид. Отделно е нужна гаранция от 1.5 млн. лв. за това, че обектът ще бъде върнат в добър и работещ вид на Столична община.

Оценяването

Бъдещият концесионер ще бъде избран с комплексна оценка, в която най-голяма тежест ще имат концесионните плащания.

Минималното годишно концесионно възнаграждение след изтичането на гратисния период ще има 40% тежест в оценката. То обаче не може да бъде по-малко от 200 000 лв. на година.

С 20% тежест ще е размерът на годишното концесионното възнаграждение, който не може да бъде по-малък от 3 на сто от годишните приходи преди облагане с данъци.

Гратисният период за плащане на концесионна такса ще носи 10% в комплексната оценка. Той обаче не може да бъде по-голям от 15 години.

В условията не е посочено останалите 30% от комплексната оценка за какво ще се дават.

Опашка от инвеститори

Концесията би трябвало да привлече сериозен брой инвеститори.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на районния кмет Рангел Марков интерес към концесията за заявявали както български, така и чужди предприемачи - от Италия, Чехия, Австрия, Хърватия и Германия.

Отделно лично бившият премиер Бойко Борисов, който живее в Банкя, рекламира банята при визитата в Катар през март 2012 г. След това проектът е бил представен и на арабски бизнесмени при посещението им в България.

Ползите

Най-големият ефект от концесията е, че ще бъде възстановена банята и тя отново ще заработи след като беше затворена през 2001 г. Освен това ще се задоволят нуждите на жителите на Банкя и гостите на курортния град от СПА и здравни процедури.

Паркът пък ще се превърне във форум на културни прояви. Не на последно място в общинския бюджет ще влязат най-малко 4 млн. лв., изтъкват от Столичната община.

Стара слава

Дали банята ще си върне старата слава, предстои да видим. При откриването си през 1911 г., тя е била най-голямата за онова време на Балканите, сочат историческите източници. Разгърната ѝ застроена площ е 5000 кв.м, като в строителството ѝ са били вложени над 1 милион златни лева. Проектирана е в стил “барок” от немския архитект Карл Хохедер, а ръководител на строежа е бил арх. Нено Нешев. Най-луксозна е била “царската баня”, която се е ползвала от цар Борис ІІІ. В нея има запазени санитария и изработени от месинг батерии, с медни тръби.

След промените през 1989 г. славата на банята, чиято вода лекува основно сърдечносъдови и неврологични заболявания, постепенно залязва, за да бъде затворена през 2001 г. Същата година собствеността на имота е прехвърлена от Министерството на здравеопазването на Столичната община с решение на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес