София дава над 1.3 млн. лева за 12 детски площадки

Столичани: Добре, че е Фандъкова, за да ни измият най-после парка след 5 години борба

Добре, че е кметът Йорданка Фандъкова, та най-после да ни почистят и измият парка. Такива коментари можеха да се чуят при официалното откриване на детската площадка в столичния квартал “Лагера” в градината до сградата на ГУСВ.

Преди повече от две години общината преасфалтира алеите и махна опасните железни катерушки. Сега децата вече се радват и на “интерактивна” площадка, по думите на Фандъкова, тематично озаглавена “Кметството”. В нея освен място за детски кмет има още пожарен автомобил за тренировки на бъдещ Бойко Борисов, хлебарница, за да не останат децата гладни. Регулировчик пък направлява въртележката да се върти в правилната посока. Помислено е дори за бебета, които се радват на люлка.

Страхотната детска площадка, която всеки ден се радва на голяма популярност и гъмжи от деца и родители, струва на общинския бюджет над 137 000 лв.

За официалното откриване градината беше преметена основно и почистена. Дори алеите бяха измити за посещението на кмета и за радост на живеещите в района, които от пет години водят битка с общината това да се случи.

Днешната визитата на кмета обаче беше предхождана от инкогнито посещение на заместничката ѝ Мария Бояджийска в петък. Тя лично посети парка за да се увери, че всичко е направено както трябва, за да няма изненади от недоволни столичани по време на официалното откриване.

Фандъкова посочи, че по искане на родителите ще бъде направена ограда на площадката заради разхождащите се кучета. Според други родители обаче това не е удачно, защото ще ограничи достъпа на децата и са предпоставка за наранявания. Освен това досегашният опит показва, че обикновено оградите се крадат и предават за вторични суровини.

Още нови осем детски площадки

През миналата година общината беше заделила 1.3 млн. лв. за 12 детски площадки в София. Изграждането обаче им се забави. До момента от тях са открити четири, а до края на април ще бъдат пуснати и останалите осем, обеща Фандъкова.

Други пет детски площадки в паркове и градини предстои да започне да се строят през тази година, каза столичният кмет. За тях са предвидени около 230 000 лева.

Отделно районните кметства непрекъснато правят детски площадки между блоковите пространства.

Над 300 000 пролетни цветя ще украсят София

Освен с нови площадки за децата, Фандъкова обеща продължаване и на програмата за възстановяване и ремонт на парковете. Другата дейност, която е много важна за визията на София, е грижата за цветята, посочи Фандъкова. По тази причина през есента на 2011 г. са били засадени над 300 000 пролетни цветя.

През тази година трябва да бъде направено видеонаблюдението и алейното осветление в Борисовата градина.

Предстои завършването на третия етап от ремонта на Южния парк, където също ще има нова детска площадка за 130 000 лв. Предстои завършването на пешеходното пространство на бул. "Цар Освободител".

Столичният кмет отчете голямо подобрение при поддържането на парковете и големите градини.

Общинското предприятие “Паркове и градини” се грижи за двата най-големи парка – Борисовата градина и Южния парк. За останалите има сключени договори с фирми.

Възложили сме да се правят уборки и да се поддържат междублоковите пространства, където има още какво да се желае, каза Фандъкова. По думите ѝ ще бъдат направени последни предупреждения към фирмите там, където не се справят. Ако правят така, просто ще спрем договора и ще направим нова процедура, обясни кметът.

Споделяне

Още от