Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София дава нови градинки за застрояване в Западен парк

Продава апартаменти в центъра, парцели в "Изгрев" и част от "Южния парк" за общо 36 млн. лв.

7 коментара
Градинка в кв. Красна поляна, която предстои да бъде застроена.

Столичната община се готви да продаде две нови градинки в Западния парк" в район "Красна поляна". За това алармираха столичани и представители на коалиция "Сердика", в която влизат общински съветници от АБВ, Български социалдемократи и "Нормална държава" на Георги Кадиев.

Това е заложено в Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за 2016 г. Докладът е на столичния кмет Йорданка Фандъкова и предстои да бъде одобрен от Столичния общински съвет в четвъртък (СОС).

Предвижда се още продажба на апартаменти в центъра, магазини и парцели в "Изгрев", отдаването на концесия на част от "Южния парк" и на подземен паркинг при станцията на метрото на стадион "Васил Левски".

Очакваните приходи от отдаване под наем и продажба на имоти се изчисляват на над 36 млн. лв. От тях 5 млн. лв. ще отидат за отчуждаване на имоти, близо 2.5 млн. лв. за ремонт на общински жилища, които после кметството продава, и още 1 млн. лв. за изграждане на паркинги.

Съветниците от коалиция "Сердика" предлагат промени в програмата. Те искат отпадане на някои обекти от продажба, за да се запазят над 21 дка зелени площи в София. Настояват още за изграждане на над 100 места за паркиране в кварталите, както и за предоставяне на общински дружества управлението на подземния паркинг при стадион "Васил Левски " и спортни площадки.

Към момента няма реакция от останалите политически сили в СОС относно програмата. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също не е представяла публично документа. Той не е достъпен на интернет страниците на СОС или на Столичната община и столичани не могат да се запознаят с него, въпреки че предстои да се вземат важни решения относно разпореждането с общинска собственост през тази година.

Програмата

Годишната програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост за 2016 г. е направена по предложение на районните кметове и зам.-кметовете на Столична община по строителство Ирина Савина, на финансите Дончо Барбалов и на Юлия Ненкова, отговаряща за направление "Законност, координация и контрол". Разделена е на девет раздела, а имотите са групирани по райони.

В първия раздел са 14 общински имота, отдадени за безвъзмездно ползване на районни администрации, министерства и неправителствени организации. Във втория раздел влизат 307 общински имота, отдадени под наем след търг или конкурс. Очакваните приходи от наеми на земя и имущество възлизат на 22.8 млн. лв.

Продажба на атрактивни апартаменти

Един от най-интересните е третият раздел, в който са заложени за продажба чрез търг или конкурс 36 общински имота в 16 столични района. Това са апартаменти, сгради, терени за застрояване, магазини и поземлени имоти, а планираните приходи са оценени на 4.8 млн. лв.

Очаква се към тях да има голям интерес, защото пазарът на имоти в момента е във възходяща тенденция и цените непрекъснато растат.

Най-много имоти – 12, се продават в район "Панчарево", като половината от тях са в село Лозен. Десет имота се продават и в район "Красна поляна", като от тях 8 са в местността "Факултета". Продава се и част от 4-етажна сграда на бул."Александър Стамболийски" 186 с площ от близо 900 кв.м.

Най-интересни са три апартамента в центъра на София в район "Оборище". Единият е срещу Централните хали на ул."Екзарх Йосиф" 29 от 54 кв.м, другият е на ул."Искър" 50 от 53 кв.м, а третият е на ул."Цар Симеон" 78 от 145 кв.м. Предлага се и цял партерен етаж от 260 кв. м със 7 стаи на ул."Врабча" 20. Те са без наемател. Въпреки че е обявено, че се продават с търг или конкурс практиката показва, че обикновено такива имоти са харесани от хора с влияние – общински служители, политици или бизнесмени, които ги придобиват.

От коалиция "Сердика" искат тези апартаменти да бъдат извадени от програмата и да бъдат включени към програмата за предоставяне на общински жилища на нуждаещи се. "Необходимо е Столична община да започне да води собствена активна жилищна политика. За да се случи това, е необходимо стартиране на програма за изграждане на нови общински жилища, но първата стъпка е да се прекрати разпродаването на общински на лица, които не са наемателите им", заявяват от коалиция "Сердика".

Тримата съветници от коалицията предлагат още и изваждането на три атрактивни парцела на бул."България" и в кварталите "Младост 2" и "Слатина", които са предвидени за застрояване. Трите имота са с обща площ от 1643 кв. м и, вместо да се застроят, се предлага общината да изгради безплатни паркинги за живеещите в тези квартали за общо около стотина автомобила.

Градинки за застрояване и атрактивни парцели в "Изгрев"

За инвеститорите най-интересен е четвъртият раздел от програмата за учредяване право на строеж върху 36 урегулирани поземлени имота на атрактивни места в 7 столични района.

Предвидено е те да бъдат застроени с жилищни и офис сгради и магазини чрез учредяване право на строеж. От това се очаква в общината ще влязат около 220 000 лв. и нови апартаменти.

Тук проблемът е, че два от имотите в район "Красна поляна" в местността Западен парк са зелени градинки между блоковете. Едната с площ от 2892 кв.м е заключена между блоковете 99 и 104, а другата с площ от 4680 кв.м се намира между блокове 62 и 70. От коалиция "Сердика" настояват за изваждането на тези два обекта от програмата и запазването на зелените площи. Ако не се стигне до това, най-вероятно живеещите в засегнатите блокове ще протестират.

Най-атрактивни за инвеститорите са 11 парцела в скъпия столичен квартал "Изгрев", където цените на новото строителство на жилища са около 1200 евро/кв.м в момента. За пет терена е отредено изграждането на 5-етажни жилищни сгради, а другите са за офиси, магазини и пазар.

От коалиция "Сердика" настояват още да не се допуска застрояване на терена около новоизградената църква в район "Младост", който е подходящ за почивка и отдих. Предлагат и изграждането на три спортни площадки в "Младост", които да бъдат управлявани от общинското дружество "Спортна София".

Продажба на 361 апартамента за 8.5 млн. лв.

В програмата е заложена и продажбата на 361 общински апартамента на наемателите им. Очакваните приходи възлизат на над 8.5 млн. лв. Те са посочени в раздел пети на програмата.

Най-много жилища за продажба са предвидени в район "Люлин".

Продава се и апартамент от 48 кв. м на бул."Васил Левски" 7 на метри от НДК. Има няколко атрактивни жилища и в Южния парк, придобити от общината най-вероятно чрез учредяване право на строеж на инвеститори и обикновено след това в тях са настаняват привилегировани лица.

В раздел шести са включени 10 сделки за учредяване на ограничени вещни права.

В раздел седми са включени 47 сделки за прекратяване на съсобственост. В програмата са само онези имоти, за които са подадени заявления в районните или в столичната администрация.

Концесия на подземен паркинг на стадион "Васил Левски"

Отдаване на концесия на подземен паркинг на три нива на станцията на метрото при стадион "Васил Левски" и на част от "Южния парк" е заложено още в програмата в раздел осми. В него са посочени общо седем обекта за отдаване на концесия през тази година.

От коалиция "Сердика" определят като притеснително отдаването под наем на двата обекта. Съветниците предлагат недовършеният подземен паркинг при станцията на метрото, който е изграден на груб строеж, да бъде даден на общинското дружество "Център за градска мобилност" за довършване и експлоатация.

Коалиция "Сердика" е против отдаването на концесия и на близо 5 дка от "Южния парк", където в момента има две едноетажни постройки. Плановете на Фандъкова са там да се направи развлекателен комплекс за занаяти, изкуство и култура.

Останалите пет обекта, които Столична община ще даде на концесии, са микроязовири край София, за които има голям интерес от страна на бизнеса. Това са малки водоеми в Мърчаево, "Църна бара", "Суходол-2", "Волуяк" и водна площ в село Казичане отредена за хидропарк. На тях може да се развива спортен риболов, а лятото стават и за плажуване.

В последният девети раздел са посочени частни имоти, които общината планира да отчужди заради изграждане на улици и булеварди. Заложени са осем имота с обща площ от близо 8 декара, за които ще бъдат платени около 5 млн. лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. шаривари
  #7

  Столична община се готви да продаде две нови градинки в местността "Западен парк" в район "Красна поляна". Така де, населението на България се увеличава главоломно и трябват жилища....

 2. liligr
  #6
 3. Поли
  #5

  В Общинския съвет, който взема решенията, а не "фандъчката" има не само "грабителската сган на герб", а и други партии, които ще се види колко ще са отговорни и гласовити да предотвратят безобразията.

 4. tirlik
  #4

  "местността "Западен парк" - кой селяндурин е писал тоя текст бе?

 5. Комитата
  #3

  361 апартамента за 8,5 млн. лева? По моите сметки излиза, че средната цена на апартамент е 23 хиляди лева. В същото време пазарните цени са няколко пъти по-високи. Дори само заради това фандъчката и общинските съветници трябва да бъдат съдени...

 6. Nikola Nikolov
  #2

  Фандъкова все още се ползва с някакво доверие у софиянци.Трябва, обаче, да е много внимателна, защото ходи по ръба на бръснача и много, ама много лесно ще се оклепа и ще стане част от грабителската сган на герб!Трябва да е наясно, че, ако попадне в един кюп с партизанската внучка лил.павл., цв.цв., министърката на околната среда,...(мнозинството от правителството!), ще и се стъжни, защото последните са ясни, но тя, до момента, е минавала за относително честен човек, което ще направи разочарованието от нея огромно!

 7. Дядо ми Петър
  #1

  "Антикорупционното звено на Цацаров: За една година - една присъда на първа инстанция" "За всеки спечелен от конфискацията лев държавата плаща пет" "София дава нови градинки за застрояване в Западен парк" Три "водещи новини", които могат да ти "подобрят" настроението за цял ден. А ако си по-млад - и да те ориентират към Терминал 2. Защото това, в което живеем не е държава, а мафиотска КЛО-А-КА.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.